Por to warzywo, które genialnie pasuje do wszelkiego rodzaju surówek. Drobno posiekany, w połączeniu z innymi składnikami wspaniale wyostrza i podkręca smak. W swoim środku zamknięte ma ogromne bogactwo właściwości zdrowotnych. Medycyna naturalna od lat wykorzystuje zalety warzywa w leczeniu wielu dolegliwości. Historia dowodzi, że nawet Neron spożywał por, by dbać o swoje struny głosowe! W Polsce pojawił się wraz z pozostałą włoszczyzną za panowania królowej Bony.
Por ma ostry smak, który może przeszkadzać. Żeby nieco złagodzić jego ostrość wystarczy pokrojone już paseczki zalać wrzątkiem a następnie zahartować w zimnej wodzie. Dzięki temu por delikatnie zmięknie i straci na ostrości, a jednocześnie zachowa piękną, soczystą zieleń. Dodatkowo takie przepłukanie w wodzie pozbawi go wszystkich zanieczyszczeń, czyli piasku, czy ziemi. Nie trzeba więc myć pora jeszcze przed krojeniem.
Wybierając pora do sałatki zwróćcie uwagę, aby był twardy i jędrny. Liście powinny mieć piękny, ciemnozielony kolor a biała cześć powinna być bez żadnych plam, czy żółtych przebarwień. Do sałatki tniemy i białą i zieloną cześć warzywa.
Dziś przedstawiamy wam błyskawiczną i przepyszną surówkę z pora, którą robimy bardzo często, bo jest szybka, prosta i przepyszna. Do jej zrobienia potrzebujecie jedynie 3 składników i majonezu.
Surówka z pora
- 1 średni por
- 100 gr żółtego sera
- puszka kukurydzy
- majonez
- sól, pieprz
Por kroimy na drobne "nitki" i przelewamy wrzątkiem, by zgubił ostrość. Studzimy. Żółty ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy kukurydzę, majonez, sól, pieprz. Mieszamy i sałatka gotowa.
Tak banalnie prosta, a gwarantujemy, że jak raz spróbujecie, będziecie wracać do tego przepisu bardzo często.