Kupując surowy kawałek schabu zwykle siekamy go na kawałki i gotujemy gulasz lub kroimy cienkie plastry i klepiemy z nich kotlety schabowe. Można jednak wykorzystać to mięso jeszcze lepiej i upiec je w całości pod kołderką z liści laurowych. Tak przygotowany schab zamienia się w prawdziwy rarytas, a wszystko to dzięki wyjątkowemu sposobowi marynowania i zapiekania. Zobaczcie, jak zrobić schab w liściach laurowych i nie pomijajcie 1 ważnego dodatku. To właśnie dzięki niemu zyskujemy maksimum smaku i aromatu.

Jak upiec schab w liściach laurowych?

Zamiast po raz kolejny po prostu wkładać przyprawiony schab do piekarnika, spróbujcie obłożyć mięso całymi listkami laurowymi, a następnie obwiązać go sznurkiem, tworząc w ten sposób aromatyczną osłonkę. Dzięki niej, po upieczeniu kawałek mięsa stanie się nie tylko o niebo smaczniejszy i bardziej pachnący niż kiedykolwiek wcześniej, ale do tego będzie pięknie prezentował się na talerzu. Liście laurowe nie są tu jednak wszystkim, bo potrzebnych będzie jeszcze kilka dodatków.

Schab w liściach laurowych - nie pomijajcie 1 dodatku

Aby schab pieczony w całości nabrał wyjątkowej konsystencji i wyrazistości smaku, należy najpierw zamarynować go w torebce, stosując mieszankę oleju, kruszonych liści laurowych i ząbków czosnku. Warto jednak poszukać wędzonego czosnku, który nadaje jeszcze głębszego zapachu i wyjątkowego posmaku. Jeśli nie znajdziecie takiego produktu w swoich sklepach, nic straconego, gdyż możecie oczywiście użyć zwykłej świeżej główki. Zachęcamy jednak, aby zwrócić uwagę na ten produkt, bo to prawdziwa perełka wśród przypraw, która przyda się w każdej kuchni nie tylko do mięs, ale i wielu innych potraw.

Oprócz tego, schab w liściach laurowych nie obejdzie się bez grubo krojonej cebuli i odrobiny białego wina, które wyparuje podczas pieczenia, ale pozostawi po sobie mnóstwo cennego aromatu. Zobaczcie pełny przepis, pochodzący z książki jednej z najsłynniejszych kulinarnych osobowości świata, czyli Nigelli Lawson.

Przepis na schab w liściach laurowych

Składniki:

  • 1,5 kg schabu,
  • 22 liście laurowe,
  • pół szklanki białego wina,
  • 1 spora cebula,
  • 14-16 ząbków czosnku (świeżego lub wędzonego),
  • 6 rozgniecionych ziarenek pieprzu czarnego,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • skórka z połowy cytryny.

Przygotowanie:

Czosnek obieramy i 4 ząbki rozgniatamy, a resztę zostawiamy w całości. Cebulę również obieramy i kroimy w duże kawałki. Cytrynę dokładnie szorujemy, wyparzamy i ścieramy z połowy owocu skórkę na tarce o drobnych oczkach. 6 liści laurowych drobno kruszymy, a resztę zostawiamy w całości.

W miseczce mieszamy oliwę, skórkę cytrynową, rozgnieciony czosnek, pokruszone listki laurowe oraz sól i pieprz. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy cały schab i wkładamy go do woreczka z zamknięciem. Zamaryowane mięso w torebce wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, a najlepiej nawet na całą dobę. 

Po tym czasie rozgrzewamy wyjmujemy mięso na godzinę, aby złapało temperaturę pokojową, a następnie rozgrzewamy piekarnik do 205°C. Blachę lub naczynie żaroodporne wykładamy pokrojoną cebulą, całymi ząbkami czosnku oraz połową pozostałych listków laurowych. Na takiej aromatycznej kołderce wykładamy schab i wylewamy całą mieszankę, w której się marynował. Na wierzchu mięsa rozkładamy resztę całych liści laurowych i wszystko obwiązujemy sznurkiem. 

Tak przygotowany schab w liściach laurowych pieczemy przez około 1 godzinę i 45 minut, a na ostatnie 30 minut otwieramy piekarnik, dolewamy do blachy białe wino i dalej podpiekamy całość.

 

Źródło: www.lorentyna.com