Surówka z kapusty pekińskiej to popularny przysmak, który w każdym domu robi się nieco inaczej. W podstawowej wersji dodaje się do niej marchewkę i jabłko, jednak śmiało możecie eksperymentować też z innymi składnikami. Będzie idealna jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Jeśli skorzystacie z naszego patentu na tę potrawę – jej zrobienie zajmie wam dosłownie kilka minut.
Ekstremalnie szybka i pyszna surówka
Surówka z kapusty pekińskiej pasuje niemal do wszystkiego. Jest chrupiąca, lekka i smakuje bardzo świeżo. Do tej z naszego przepisu będzie potrzebować jedynie kilku składników. Dwa podstawowe to oczywiście kapusta pekińska oraz duża ilość koperku.
Nie można zapomnieć również o sosie, który sprawia, że surówka rozpływa się w ustach. Możecie przygotować uproszczoną wersję, składającą się jedynie z majonezu oraz śmietany. Łącznie do zrobienia tej surówki będzie potrzebować tylko 4 produktów i przypraw.
Przepis na najprostszą surówkę z kapusty pekińskiej
Potrzebne składniki:
- 1 kapusta pekińska,
- 1 duży pęczek koperku (jeśli chcecie, możecie użyć więcej)
- 1,5 łyżeczki soli
- pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 mała łyżeczka cukru
- odrobina soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Najpierw pokrójcie kapustę pekińską i przełóżcie ją do miski.
- Następnie posiekajcie koperek i dodajcie go do pokrojonej kapusty.
- Całość posólcie według uznania, dodajcie też pieprz.
- Dodajcie majonez, śmietanę i odrobinę cukru.
- Wszystkie składniki porządnie wymieszajcie ze sobą.
- Jeśli surówka będzie zbyt "sucha" – dodajcie jeszcze śmietany.
- Na koniec wlejcie odrobinę soku z cytryny.