Surówka z kapusty pekińskiej to popularny przysmak, który w każdym domu robi się nieco inaczej. W podstawowej wersji dodaje się do niej marchewkę i jabłko, jednak śmiało możecie eksperymentować też z innymi składnikami. Będzie idealna jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Jeśli skorzystacie z naszego patentu na tę potrawę – jej zrobienie zajmie wam dosłownie kilka minut.

Ekstremalnie szybka i pyszna surówka 

Surówka z kapusty pekińskiej pasuje niemal do wszystkiego. Jest chrupiąca, lekka i smakuje bardzo świeżo. Do tej z naszego przepisu będzie potrzebować jedynie kilku składników. Dwa podstawowe to oczywiście kapusta pekińska oraz duża ilość koperku.

Nie można zapomnieć również o sosie, który sprawia, że surówka rozpływa się w ustach. Możecie przygotować uproszczoną wersję, składającą się jedynie z majonezu oraz śmietany. Łącznie do zrobienia tej surówki będzie potrzebować tylko 4 produktów i przypraw.

Przepis na najprostszą surówkę z kapusty pekińskiej

Potrzebne składniki: 

  • 1 kapusta pekińska,
  • 1 duży pęczek koperku (jeśli chcecie, możecie użyć więcej)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • odrobina soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw pokrójcie kapustę pekińską i przełóżcie ją do miski.
  2. Następnie posiekajcie koperek i dodajcie go do pokrojonej kapusty.
  3. Całość posólcie według uznania, dodajcie też pieprz.
  4. Dodajcie majonez, śmietanę i odrobinę cukru.
  5. Wszystkie składniki porządnie wymieszajcie ze sobą.
  6. Jeśli surówka będzie zbyt "sucha" – dodajcie jeszcze śmietany.
  7. Na koniec wlejcie odrobinę soku z cytryny.