Płaty kurczaka są wszechstronnym mięsem, które można przygotować na kilka różnych sposobów. Kotlety, gulasz, zapiekanka czy roladki. Te ostatnie mogą być ciekawym pomysłem, który będzie się zmieniał w zależności od nadzienia. Farsz z reguły robiliście na bazie szynki i sera żółtego? A może dominowały w nim sezonowe szparagi czy pokrojone pieczarki? Mamy dla was patent na zachwycające nadzienie, które nieco przypomina w smaku... sałatkę jarzynową. To niecodzienne połączenie zachwyca aromatem i propozycją podania. Poniżej znajdziecie przepis krok, po kroku. Do dzieła.
roladki z kurczaka z farszem jarzynowym?" name="Jak%20zrobi%C4%87%20roladki%20z%20kurczaka%20z%20farszem%20jarzynowym?">Jak zrobić roladki z kurczaka z farszem jarzynowym?
Przygotujcie wcześniej brytfannę do zapiekania, najlepiej ceramiczną lub szklaną. Jeżeli nie macie tłuczka, wykorzystajcie bok noża i rozbijcie płaty mięsa.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka lub 2 udźce z kurczaka,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta słodkiej papryki w proszku,
- 1 cebula,
- 2 marchewki.
- 3 łyżeczki majonezu,
- pęczek szczypiorku,
- szczypta cukru,
- 2 łyżeczki tartego sera żółtego
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka przepołówcie i dokładnie rozbijcie za pomocą tłuczka do mięsa.
- Doprawcie solą, pieprzem i papryką słodką w proszku.
- Odstawcie do lodówki na około 30 minut.
- Pokrójcie cebulę i podsmażcie na oleju na rozgrzanej patelni.
- Następnie dodajcie startą marchewkę na grubych oczkach.
- Duście pod przykryciem przez około 5 minut.
- Dodajcie szczypiorek oraz tarty ser.
- Wymieszajcie ostudzony farsz z majonezem.
- Nadziejcie płaty kurczaka i zawińcie roladki.
- Przełóżcie do naczynia żaroodpornego i zapieczcie w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
- Możecie podawać je z ulubioną surówką z kapusty kiszonej lub mizerią.
Jakie części kurczaka wybrać do roladek?
Z reguły wybieracie piersi z kurczaka do przygotowania roladek? Oczywiście nie jest to błędem, jednak istnieje ryzyko, ze mogą wyjść nieco suche i wiórowate. Będziecie musieli podlewać je co jakiś czas tłuszczem, aby wsiąknął w strukturę mięsa.
Dlatego dobrym pomysłem jest wykorzystanie udźców z kurczaka bez kości. Delikatne mięsko roztłuczcie na plastry i zawińcie ulubione dodatki. Po zapieczeniu wnętrze będzie soczyste, jak nigdy dotąd. Jeżeli nie znaleźliście ich w markecie, kolejną opcją są płaty z nóg kurczaka - to idealny zamiennik, który także przygotujecie jak udźce.
Jeżeli pokusicie się jednak o przyrządzenie piersi z kurczaka, obłóżcie roladki plastrami boczku, najlepiej wędzonego. Podczas wytapiania, wniknie w teksturę mięsa i sprawi, ze będzie soczyste i smaczne.