Płaty kurczaka są wszechstronnym mięsem, które można przygotować na kilka różnych sposobów. Kotlety, gulasz, zapiekanka czy roladki. Te ostatnie mogą być ciekawym pomysłem, który będzie się zmieniał w zależności od nadzienia. Farsz z reguły robiliście na bazie szynki i sera żółtego? A może dominowały w nim sezonowe szparagi czy pokrojone pieczarki? Mamy dla was patent na zachwycające nadzienie, które nieco przypomina w smaku... sałatkę jarzynową. To niecodzienne połączenie zachwyca aromatem i propozycją podania. Poniżej znajdziecie przepis krok, po kroku. Do dzieła.

roladki z kurczaka z farszem jarzynowym?" name="Jak%20zrobi%C4%87%20roladki%20z%20kurczaka%20z%20farszem%20jarzynowym?">Jak zrobić roladki z kurczaka z farszem jarzynowym?

Przygotujcie wcześniej brytfannę do zapiekania, najlepiej ceramiczną lub szklaną. Jeżeli nie macie tłuczka, wykorzystajcie bok noża i rozbijcie płaty mięsa.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka lub 2 udźce z kurczaka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta słodkiej papryki w proszku,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki.
  • 3 łyżeczki majonezu,
  • pęczek szczypiorku,
  • szczypta cukru,
  • 2 łyżeczki tartego sera żółtego

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka przepołówcie i dokładnie rozbijcie za pomocą tłuczka do mięsa.
  2. Doprawcie solą, pieprzem i papryką słodką w proszku.
  3. Odstawcie do lodówki na około 30 minut.
  4. Pokrójcie cebulę i podsmażcie na oleju na rozgrzanej patelni.
  5. Następnie dodajcie startą marchewkę na grubych oczkach.
  6. Duście pod przykryciem przez około 5 minut.
  7. Dodajcie szczypiorek oraz tarty ser.
  8. Wymieszajcie ostudzony farsz z majonezem.
  9. Nadziejcie płaty kurczaka i zawińcie roladki.
  10. Przełóżcie do naczynia żaroodpornego i zapieczcie w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
  11. Możecie podawać je z ulubioną surówką z kapusty kiszonej lub mizerią.

Jakie części kurczaka wybrać do roladek?

Z reguły wybieracie piersi z kurczaka do przygotowania roladek? Oczywiście nie jest to błędem, jednak istnieje ryzyko, ze mogą wyjść nieco suche i wiórowate. Będziecie musieli podlewać je co jakiś czas tłuszczem, aby wsiąknął w strukturę mięsa.

Dlatego dobrym pomysłem jest wykorzystanie udźców z kurczaka bez kości. Delikatne mięsko roztłuczcie na plastry i zawińcie ulubione dodatki. Po zapieczeniu wnętrze będzie soczyste, jak nigdy dotąd. Jeżeli nie znaleźliście ich w markecie, kolejną opcją są płaty z nóg kurczaka - to idealny zamiennik, który także przygotujecie jak udźce.

Jeżeli pokusicie się jednak o przyrządzenie piersi z kurczaka, obłóżcie roladki plastrami boczku, najlepiej wędzonego. Podczas wytapiania, wniknie w teksturę mięsa i sprawi, ze będzie soczyste i smaczne.