Podroby - przez jedynych są uwielbiane, innych wręcz przeciwnie. Są jednak bogactwem minerałów i witamin, w tym żelaza, fosforu, miedzi i cynku. Wątróbka jest polecana zwłaszcza tym osobom, które borykają się z anemią. Odpowiednio przyrządzone nie mają charakterystycznego, urynowego zapachu. Wystarczy dodatek mleka, cebuli czy maślanki, aby móc je oczyścić. To także łatwo przyswajalne białko, które warto włączyć do diety. Nie są zbyt drogie, dlatego to kolejny plus, który przemawia za tym, aby jeść je częściej.

Jak przygotować różne rodzaje podrobów i co do nich pasuje?

Podroby możemy sklasyfikować na te, które są wykorzystywane najczęściej i najrzadziej. Wybór, to kwestia gustu, natomiast podpowiemy wam, z czym najlepiej je parować:

  • Wątróbka - naturalnym mariażem jest duszona cebula wraz z posiekanym w kosteczkę jabłkiem. Dodajcie 1/4 szklanki czerwonego wina pod koniec duszenia, a wyjdzie aromatyczna
  • Serca drobiowe - są delikatniejsze w smaku niż wątróbka - nie można dusić ich zbyt długo, w przeciwnym wypadku będą gumowe w konsystencji. Łączcie je z kremowymi sosami na bazie śmietany i jogurtu z dodatkiem chrzanu czy czosnku
  • Żołądki - możecie zrobić z nich gulasz lub pokroić w plastry - smakują podobnie do udek kurczęcych. Parujcie je z suszonymi owocami oraz korzennymi przyprawami
  • Płuca - te delikatne podroby są rzadziej używane, a szkoda. Duszone w warzywach korzeniowych są delikatne i aksamitne w teksturze
  • Ozór wołowy - dobrze przygotowany ozór ma ciekawą, delikatną konsystencję - pomiędzy pasztetem, a delikatnym mięsem drobiowym. Wybierzcie sos chrzanowy lub musztardowy, a będzie najsmaczniejszy
  • Grasica - to rarytas, który nie potrzebuje zbyt wielu dodatków - obsmażcie ją na maśle obtoczoną w bułce tartej. Wystarczy sól i pieprz, aby smakowała wyśmienicie

Przepis na gulasz z serduszek kurczęcych na śmietanie

Na samą myśl o serduszkach macie ciarki? Niepotrzebnie - konsystencją przypominają wątróbkę. Są delikatniejsze w smaku i łatwo przygotować je w kremowym sosie. Jeżeli do tej pory kupowaliście je jedynie dla ukochanego zwierzaka, wypróbujcie także sami:

Składniki:

  • pół kilo serduszek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 średnie cebule,
  • sos sojowy do smaku,
  • szklanka bulionu drobiowego,
  • 4 łyżki śmietany,
  • pęczek koperku,
  • 2 pietruszki,
  • 3 marchewki,
  • olej do smażenia lub oliwa z oliwek.

Serduszka dokładnie oczyśćcie z nadmiaru błonek oraz tłuszczu gromadzącego się przy aortach. Następnie pokrójcie na mniejsze kawałeczki. Zamarynujcie je w soli i pieprzu. Pokrójcie w piórka cebulę i zeszklijcie na maśle i oleju. Przełóżcie serduszka i duście przez około 10 minut. Następnie Wlejcie śmietanę i bulion. Pokrójcie pietruszkę, marchewkę i koperek. Dodajcie całość do garnka. Duście około 10 minut. Podajcie danie z ziemniakami lub drobnymi kluseczkami.