Wiosenny jadłospis aż się prosi o świeże, soczyste i chrupiące warzywa. Na stole nakrytym do śniadania nie może zabraknąć słodkiej i lekko pikantnej rzodkiewki. Ale te atrakcyjne czerwone kulki z zielonymi łodyżkami przydarzą się też do tworzenia kolorowych przekąsek – na wielkanocny stół lub niezobowiązujący brunch w ogrodzie. Rzodkiewki nadziewane kremowym serkiem przebiją wszystkie koreczki i kanapki.

Nadziewana rzodkiewka – lekka, wiosenna przekąska 

Sekretem fantastycznej przekąski jest prostota, zwłaszcza jeśli chcemy podkreślić smak młodego, sezonowego warzywa, a nie go przyćmić. We wnętrzu wydrążonej rzodkiewki warto umieścić lekki serek kanapkowy lub twarożek ze śmietaną (w niektórych częściach Polski określany jako gzik). Nie zawiedziecie się, jeśli połączycie go z innymi nowalijkami – zielonym ogórkiem i młodym szczypiorkiem. Do farszu można też dorzucić przeróżne zioła, na przykład natkę pietruszki i koperek, a żeby był bardziej treściwy, wzbogaćcie go drobno posiekanym jajkiem na tardo. 

Jak zrobić rzodkiewki nadziewane serkiem? 

Przygotowanie przekąski zajmie wam nie więcej niż 5 minut. Zróbcie ją na świeżo, żeby cieszyć się maksimum smaku i aromatu. Doprawcie twarożek z rzodkiewką i ogórkiem tylko solą morską i pieprzem (najlepiej białym, dopiero co zmielonym). Sprawdźcie przepis krok po kroku:  

Składniki: 

  • Pęczek rzodkiewek 
  • 100 g serka śmietankowego lub twarożku ze śmietaną 
  • ½ zielonego ogórka 
  • ½ pęczka szczypiorku 
  • Sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie: 

Odetnijcie ogonki i liście rzodkiewek, ale zostawcie u nasady krótką łodyżkę. Dokładnie umyjcie je i osuszcie. Odkrójcie „czapeczkę” młodego warzywa (odłóżcie ją na później) i wydrążcie z niego miąższ (na przykład za pomocą małej łyżeczki do melona). 

Przygotujcie składniki farszu. Umyjcie ogórek i pokrójcie go w małą kostkę. Opłuczcie w zimnej wodzie szczypiorek i osuszcie go na ręczniku papierowym. Drobno go posiekajcie. Jeśli chcecie użyć twarożku (najlepiej sprawdzi się półtłusty), wymieszajcie go ze śmietaną 18% lub jogurtem naturalnym. Posiekajcie miąższ wyjęty z rzodkiewek. 

Połączcie śmietankowy serek kanapkowy lub przygotowany twarożek z ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Możecie też dodać posiekane listki ogórecznika lub czosnek niedźwiedzi.  

Wypełnijcie rzodkiewki farszem, z lekką górką. Wierzch przykryjcie odciętymi wcześniej „czapeczkami”.  

Faszerowane rzodkiewki – jak je podać? 

Nadziewana rzodkiewka będzie się pięknie prezentować, jeśli udekorujemy ją natką pietruszki lub rzeżuchą (zwłaszcza, jeśli podajecie ją na śniadanie wielkanocne). Warto ułożyć faszerowane warzywo na talerzu wyścielonym zieloną sałatą (najlepiej karbowaną). Możemy oprószyć je z wierzchu gruboziarnistą solą morską. Przekąska z rzodkiewki doskonale komponuje się z pachnącym pieczywem z chrupiącą skórką i świeżym masłem. Na przyjęciu z tzw. zimną płytą podajcie ją w towarzystwie lekkiej sałatki i rumianej grzanki. 

Co jeszcze zrobić z młodej rzodkiewki? 

Wiosna to czas idealny do tworzenia przeróżnych dań z wyrazistej, chrupiącej rzodkiewki. Wykorzystajcie ją do takich przepisów jak: 

  • surówka z rzodkiewki – lekka i genialna w swojej prostocie. Główny składnik uzupełniają jedynie jogurt naturalny i pachnący koperek.  
  • sałatka ziemniaczana do grilla – chrupka rzodkiewka idealnie komponuje się ziemniakami, zwłaszcza młodymi, ugotowanymi w mundurkach. Dodajcie tu jeszcze ogórki, koperek, majonez i jogurt. 
  • zupa z liści rzodkiewkiw myśl filozofii zero waste kremowe danie powstaje z całego warzywa. Dzięki temu nic się nie marnuje, a potrawa ma piękny, zielony kolor. 
  • rzodkiewka na ciepło ze szparagami  – czyli całe dobrodziejstwo wiosennych zbiorów w jednym daniu. To ciekawy dodatek do sycącego obiadu lub ciepłej sałatki z serem halloumi.