Co ma w sobie ciasto z rabarbarem, że wszyscy tak je uwielbiają? Jest słodko-kwaśne, wilgotne, aromatyczne. To niekwestionowany smak późnej wiosny - wyobraźcie je sobie z dodatkiem lodów waniliowych, bitą śmietaną... Ach, pysznie!

Cztery przepisy na ciasto z rabarbarem

Najprostszą wersję zrobisz wykorzystując bazowy przepis na ucierane ciasto z owocami – wymieniaj tylko nadzienie i korzystaj do późnej jesieni – przyda się w sezonie na śliwki, wiśnie, brzoskwinie. Nie zastępuj masła margaryną – to bardzo wpływa na smak! Kruszonka na wierzchu nie jest obowiązkowa, ale warta grzechu.  

Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest wilgotne i aromatyczne – nie żałuj nadzienia i nie rezygnuj z chrupiącej kruszonki! Ciasto samo w sobie jest dość suche i świetnie chłonie smaki – idealnie łączy się z owocowym nadzieniem.

Puszysty spód to absolutny klasyk i nie zamierzamy odbierać mu zasług – w końcu taki placek jak u mamy smakuje najlepszymi wspomnieniami. Jeśli jednak szukasz czegoś nowego, polecamy kruche ciasto. Tarta rabarbarowa z beząjest prosta i bardzo efektowna. Duża ilość kwaskowego nadzienia, maślany spód  i elegancka bezowa skorupka pasują do siebie idealnie i równie dobrze się prezentują! Jeśli zrezygnujesz z bezy, ciasto możesz podawać z lodami lub bitą śmietaną.

Ciasto z rabarbarem i budyniemto od kilku lat prawdziwy hit letnich podwieczorków i niedzielnych obiadów. Nic dziwnego – słodko-kwaśne nadzienie owocowe przeplata się w warstwami aksamitnego kremu. Nie używaj budyniu z proszku – z łatwością zrobisz go samodzielnie, łącząc mąkę pszenną i ziemniaczaną z cukrem i mlekiem, a efekt będzie znacznie lepszy – bez sztucznych aromatów.

Ciasto z rabarbarem

Ciasta z rabarbarem – nowe wersje i modyfikacje

  1. Czerwiec to idealny miesiąc na ciasto z rabarbarem i truskawkami – dobrze się składa, bo sezony na te smakołyki się pokrywają, a ich smaki uzupełniają.
  2. Bezglutenowe ciasto z rabarbarem – zamień mąkę pszenną na taką, która nie zawiera glutenu, czyli kukurydzianą, amarantusową, migdałową, ryżową. Nie każde ciasto wyjdzie na niej perfekcyjnie – modyfikacje najlepiej sprawdzą się w przypadku tarty. Pamiętaj jednak, że niektóre mąki mają dość agresywny smak – odmienią smak ciasta.
  3. Ciasto rabarbarowe bez jajek? Da się zrobić – niech nie powstrzymują cię braki w zaopatrzeniu lodówki. Spód do tarty możesz zrobić z samej mąki, masła i cukru. Bezę zastąp kruszonką lub płatkami migdałów.

Kwaśny i nieco cierpki smak sprawia, że desery z rabarbarem są lubiane przez osoby, które wolą mniej słodkie wypieki i słodko-kwaśne lub słodko-pikantne połączenia. Chcesz jeszcze bardziej je wzbogacić? Następnym razem do nadzienia dodaj odrobinę tartego imbiru!

Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką - krok po kroku
Najlepsze przepisy na ciasto z rabarbarem