Kalarepa jest lżejsza i ma niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki, więc dla niektórych może być dobrym zamiennikiem. Zwłaszcza że można ją piec w całości lub pokroić na łódeczki lub słupki, czyli potraktować dokładnie tak jak skrobiowe bulwy i oszukać zmysły. Ale kulinarne triki nie są jakoś szczególnie potrzebne, bo pieczona kalarepa i tak broni się smakiem, a do tego jest bardzo zdrowa. Polecamy przyrządzić ją w przyprawach, ze świeżymi ziołami i pokruszoną fetą.    

Czy kalarepa jest zdrowa? 

Cenne właściwości kalarepy można wymieniać bez końca. To jedno z tych wspaniałych warzyw, które można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej, dzięki czemu jest niezwykle uniwersalnym składnikiem. Latem prym wiedzie na przykład surówka z kalarepy, która jest prawdziwą bombą witaminową. To zapomniane warzywo zawiera między innymi witaminy A, C, E, K i z grupy B, a także moc minerałów, takich jak wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor. Poza tym potrafi zachwycić właściwościami, które mają pozytywny wpływ na: 

  • jakość wzroku i ochronę oczu przed promieniowaniem UVA i UVB, dzięki zawartości luteiny, 
  • zwalczanie stresu oksydacyjnego, czyli ochronę przed stanami zapalnymi organizmu, 
  • trawienie i funkcjonowanie układu odpornościowego, między innymi ze względu na dużą zawartość błonnika. 

Kalarepa daje uczucie sytości (z uwagi na błonnik i sporą zawartość wody), a przy tym jest niskokaloryczna, dzięki czemu chętnie wybierają ją osoby na redukcji. Nie podnosi gwałtownie cukru we krwi, mogą ją jeść diabetycy (polecana jest zwłaszcza na surowo, wtedy ma też oczywiście najwięcej witamin). 

Jak jeść kalarepę? 

Kalarepę można zjeść w sałatce lub surówce. Pokrojona w słupki stanowi świetne towarzystwo dla pasty z ciecierzycy. Warto łączyć ją z takimi warzywami jak marchewka, rzodkiewka, młoda kapusta, cebula dymka. W każdej kompozycji przyjemnie chrupie. Na gorąco można ją przyrządzić na przykład w formie: 

  • zupy – na delikatnym bulionie warzywnym, z ziemniakami, sporą ilością koperku i kwaśną śmietaną. Zupa kalarepowa, inaczej oberiba, to przysmak znany szczególnie na Śląsku. 
  • zapiekanki – bardzo podobnej do przepisu z ziemniakami. Wystarczy pokroić warzywo w plastry i połączyć na przykład z cebulką, boczkiem wędzonym, śmietaną i serem żółtym. 
  • faszerowanej – w tej wersji z powodzeniem zastąpi łódeczki z cukinii lub bakłażan nadziewany mięsem mielonym. Kalarepę można wypełnić ryżem i warzywami lub pieczarkami.  

Pieczona kalarepa z serem feta – przepis 

Składniki: 

  • 1 kg kalarepy (około 6 sztuk) 
  • 3 łyżki oliwy (plus odrobinę do skropienia gotowego dania) 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 szczypta pieprzu 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki 
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku 
  • Garść świeżego tymianku 
  • Sok z połowy cytryny 
  • 200 g sera feta 
  • opcjonalnie: ostra papryczka lub płatki chili 

Przygotowanie: 

  1. Myjemy kalarepę. Odcinamy łodygi i liście (nie wyrzucajmy ich, są jadalne i pełne witamin, można z nich zrobić na przykład pesto). Obieramy twardsze fragmenty skóry, jeśli uznamy, że jest taka potrzeba, ale nie jest to konieczne.  
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Wykładamy blachę pergaminem. Układamy na niej kalarepki w całości (możemy je pokroić w cząstki, jeśli chcemy przyspieszyć pieczenie). Skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami. Odkładamy kilka gałązek tymianku do dekoracji. Pieczemy przez około godzinę, aż kalarepa będzie wystarczająco miękka w środku. 
  3. Zostawiamy kalarepę w całości lub dzielimy ją na ćwiartki. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Posypujemy pokruszonym serem feta. Dekorujemy tymiankiem lub natką pietruszki. A skoro już o zapomnianych roślinach mowa, można też wykorzystać do ozdoby dania często niedocenianą w Polsce portulakę.  

Z czym można upiec kalarepę? 

Pieczona kalarepa smakuje fantastycznie z podstawowymi dodatkami, takimi jak dobra oliwa oraz odpowiednie przyprawy i zioła. Kilka minut przed wyjęciem piekarnika można ją jeszcze posypać parmezanem i rozmarynem. Trudno będzie ją wtedy odróżnić od popularnego ziemniaczanego przysmaku. Oprócz tego pasują do niej takie składniki jak: 

  • inne warzywa korzeniowe – na przykład marchewka, buraki, seler, rzepa
  • czerwona papryka lub cukinia, 
  • kozi ser lub gorgonzola, 
  • karczochy lub topinambur
  • kalafior i oliwa truflowa, 
  • ciecierzyca, 
  • różne orzechy i nasiona, na przykład nerkowce lub sezam (pieczoną kalarepę można tez podać z dressingiem tahini, a nawet masłem orzechowym).