Rolada z cukinii to jeden z najprostszych pomysłów na przystawkę czy obiad, który zawsze robi wielkie wrażenie na stole. Całość robi się bowiem tylko z kilku produktów i dosłownie w parę chwil, a gotowy posiłek wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji. Zobaczcie ten sprytny przepis i zabłyśnijcie wśród gości. 

Jak zrobić roladę z cukinii?

Aby przygotować roladę z cukinii, musicie najpierw drobno zetrzeć to warzywo i obowiązkowo odcisnąć je z nadmiaru wody. W tym celu najłatwiej będzie lekko posolić wiórki cukinii i odstawić je na około 10-15 minut, a po tym czasie cała woda musi być już tylko odlana, a rozdrobnione warzywo mocno odciśnięte w dłoniach lub na sicie. 

Kiedy ten etap jest już gotowy, cała reszta idzie już gładko, gdyż musimy tylko wymieszać startą cukinią z jajkami, odrobiną mąki i solą, a następnie wylać masę na blachę i zapiec. Tak powstanie płaski placek, który łatwo zwiniecie w estetyczną roladkę, ale jeśli chcecie, aby wyglądało to jeszcze piękniej, przez włożeniem do piekarnika możecie dodać na wierzch wylanego ciasta plasterki cukinii. W ten sposób otrzymacie roladkę z uroczymi cukiniowymi kółeczkami, które dodadzą też ciekawszej struktury gotowemu daniu. Gdy ciasto na roladę z cukinii jest już upieczone, pozostaje już tylko nadziewanie, a tutaj możecie poszaleć. 

Rolada z cukinii - czym ją nafaszerować?

Aby upieczone cukiniowe ciasto stało się roladą, musimy je oczywiście zawinąć z czymś pysznym w środku, a możliwości jest tutaj całe mnóstwo. Do środka rolady możecie bowiem wykorzystać niemal wszystko, co lubicie najbardziej, a najważniejsza jest kremowa baza w postaci śmietankowego serka kanapkowego. Takie smarowidło, którego zwykle używamy na kromkę chleba czy bułkę, genialnie sprawdzi się go stworzenia gęstego, kremowego nadzienia, do którego możecie dodawać wszystkie ulubione zioła i przyprawy. Świetnie sprawdzą się tutaj na przykład takie dodatki jak:

  • suszone pomidory,
  • blanszowany szpinak,
  • wędzony łosoś,
  • plasterki czarnych lub zielonych oliwek,
  • podsmażone pieczarki z cebulką.

Prosty przepis na roladę z cukinii

Składniki:

na ciasto:

  • 2 średniej wielości cukinie,
  • 5 dużych jajek,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • 1 płaska łyżeczka soli.

na nadzienie:

  • 400 g kanapkowego serka śmietankowego,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 150 g wędzonego łososia.

Przygotowanie:

  1. Obie cukinie dokładnie myjemy, a następnie jedną z nich obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dokładnie odciskamy warzywo z wody i mieszamy je z jajkami, mąką oraz solą i pieprzem. Całość możemy zblendować na jednolitą masę, aby ciasto było bardziej gładkie i płaskie. 
  2. Drugą umytą cukinię kroimy w cienkie plasterki za pomocą zwykłego noża lub obieraczki do warzyw czy mandoliny. Gotowe ciasto wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i na górze równomiernie rozkładamy plasterki cukinii. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.
  3. Upieczoną roladę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, ostrożnie przewracamy je na drugą stronę i delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Tak zostawiamy je do całkowitego wystudzenia. 
  4. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie, czyli mieszamy serek kanapkowy z chrzanem, posiekanym koperkiem oraz przyprawami. Łososia wędzonego kroimy natomiast w paseczki i odstawiamy na bok.
  5. Wystudzone ciasto cukiniowe równomiernie smarujemy chrzanowo-koperkowym serkiem, na wierzchu układamy plasterki wędzonego łososia, a następnie całość delikatnie zaczynamy zwijać w roladę.
  6. Gotowy rulon owijamy folią aluminiową, po czym wkładamy do lodówki. Najlepiej, aby całość chłodziła się przez co najmniej godzinę, a nawet kilka godzin, bo właśnie wtedy rolada z cukinii najlepiej smakuje i pięknie się kroi.