Cukinia jest dostępna przez cały rok, ale to teraz jest odpowiedni czas na przetworzenie jej na zimę. Dlaczego? Bo młode, niezbyt duże okazy są bardziej sprężyste (zachowają chrupkość) i po prostu smaczniejsze. Nie bez znaczenia pozostaje też cena, która w sezonie jest po prostu niższa. Proponujemy delikatną modyfikację marynaty, która odmienia wszystko, czegoś takiego jeszcze nie jedliście. A potem wystarczy tylko otworzyć słoiczek z marynowaną cukinią i podać ją jako dodatek do obiadu lub przekąskę na szwedzkim stole.

Składniki na cukinię marynowaną z przyprawą gyros

  • 2 kg cukinii
  • 15 g przyprawy gyros
  • 125 ml octu spirytusowego 10% lub octu jabłkowego
  • 900 ml wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka soli

Proporcję można dostosować do swoich potrzeb, odpowiednio ją zwiększając lub zmniejszając.

Jak zrobić cukinię marynowaną gyros?

  1. Zaczynamy od przygotowania słoików, mogą to być 2 litrowe słoiki lub 4 po 400-500 ml. Wybieramy tylko takie, na których nie widać żadnych uszkodzeń, chodzi przede wszystkim o wyszczerbione ranty, bo nie będzie się dało ich szczelnie zakręcić, a marynowana cukinia może się szybko popsuć. Przyjrzyjmy się też zakrętkom, nie mogą być na nich widoczne ślady rdzy, nie powinny być również nigdzie pozgniatane. Myjemy je dokładnie, a następnie wyparzamy – razem z zakrętkami.
  2. Cukinie myjemy i osuszamy. Jeśli są bardzo młode nie musimy ich nawet obierać ze skórki – to już kwestia indywidualnych upodobań – ale trzeba odciąć końce. Kroimy je w słupki lub w grubsze plastry, jednak słupki będzie łatwiej ciasno ułożyć w słoiku. W starszych okazach najlepiej jest usunąć również pestki i wtedy raczej kroimy je w słupki lub w półplastry.
  3. Cukinie układamy w słoikach, dość ciasno, jak ogórki małosolne, konserwowe lub kiszone – powinny stać nawet po zalaniu zalewą. Do każdego słoika dokładamy ząbek czosnku. Można też pokroić go w plasterki, odda więcej smaku.
  4. Do garnka wlewamy wodę, wlewamy do niej ocet, dosypujemy cukier i sól, a także gotową przyprawę gyros. Jeśli nie mamy jej akurat w domu, to poniżej znajdziecie przepis na domową przyprawę gyros. Całość doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez chwilkę. Odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia, powinna być bardzo ciepła, ale nie wrząca. Wlewamy ją do każdego słoika, zostawiając mniej więcej 2 cm wolnej przestrzeni od góry. Wycieramy ranty, a słoiki mocno zakręcamy.
  5. Duży garnek wykładamy bawełnianą ściereczką, czystą pieluchą tetrową lub starym sposobem – gazetami. Układamy na niej słoiki – ważne, żeby się nie stykały, bo mogą popękać w czasie gotowania. Wodę wlewamy do 2/3 ich wysokości. Pasteryzujemy je przez 5 minut, ale czas odliczamy dopiero, gdy zacznie wrzeć. Wszystko to powinno odbywać się na małym ogniu. Po tym czasie bardzo ostrożnie (można się łatwo poparzyć) wyjmujemy słoiki z marynowaną cukinią i układamy je do góry dnem na ściereczce, desce drewnianej lub korkowej podstawce.

Składniki na domową przyprawę gyros

  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka papryczki chili
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej cebuli
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki oregano
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki mielonej gorczycy
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • szczypta mielonego pieprzu czarnego
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 ziele angielskie
  • sól do smaku

Możemy używać już zmielonych przypraw, ale jeśli takich nie mamy, najpierw trzeba przełożyć je do moździerza i dokładnie rozetrzeć na pył. Zazwyczaj będą to kolendra, gorczyca, goździki i ziele angielskie. Dosypujemy pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy. Nadmiar przyprawy gyros przesypujemy do słoiczka i dobrze go zakręcamy, przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Standardowo do przyprawy dodaje się również mniej więcej 2 łyżeczki granulowanego czosnku i cukier do smaku, ale te składniki mamy już w zalewie do cukinii marynowanej.