Święta, święta i po świętach, a nasze lodówki wciąż pękają w szwach od resztek z wielkanocnych stołów. Jeśli macie już dość jedzenia jajek na twardo i białej kiełbasy solo, zróbcie z nich coś nowego i znacznie pyszniejszego. Wystarczy tylko kilka tanich dodatków, a gotowe danie zachwyci całą rodzinę i pozwoli wreszcie zużyć wszystkie świąteczne resztki. 

Co zrobić z resztek po świętach?

Wielkanoc to czas, gdy na stołach królują jajka w różnych postaciach, jednak często gotujemy ich zbyt dużo i potem zostają nam spore nadwyżki. Na szczęście istnieje mnóstwo pysznych pomysłów na wykorzystanie ugotowanych jaj do innych dań i przekąsek. Najprostszym pomysłem na przetworzenie tego składnika jest pasta jajeczna idealna na kanapki czy do smarowania chrupiących grzanek. Co więcej, do takiego smarowidła wykorzystamy też inne resztki z wielkanocnego stołu, czyli rzodkiewkę, rzeżuchę czy końcówkę majonezu i chrzanu. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to to, że pasta jajeczna dość szybko traci świeżość, więc najlepiej nie przechowywać jej w lodówce dłużej niż 2-3 dni.

Kolejnym smakowitym pomysłem, tym razem na obiad, są szybkie kotlety jajeczne. To danie genialnie sprawdzi się na tani i sycący posiłek dla całej rodziny i możemy je przygotowywać w wielu różnych wersjach smakowych. Bazą są oczywiście jajka z bułką tartą, ale dla podkręcenia smaku można tu dorzucić podsmażone pieczarki, starty żółty ser czy ugotowany ryż. Wszystkie warianty wychodzą pyszne, więc wybór zależy już tylko od zawartości waszych lodówek. Tak przygotowane kotlety jajeczne można podawać solo lub z dodatkiem ziemniaków, kaszy czy ryżu. Co więcej, świetnie sprawdzą się też do śniadaniowego burgera. 

Jak wykorzystać resztki kiełbasy i jajek? Sycący obiad za grosze

Wiemy już jak wykorzystać jajka na twardo, ale co z białą kiełbasą, która przecież też często zostaje po świętach? Aby wykorzystać dwa te składniki na raz, wystarczy tylko zagnieść szybkie ciasto kruche i wymieszać prosty sos. Pewnie wielu z was zna i lubi klasyk, jakim jest krucha tarta z warzywami, ale mało kto jadł podobny przysmak w wersji wielkanocnej, czyli z dodatkiem chrzanu i jajek. To danie zasługuje jednak na zdecydowanie większą popularność, bo nie tylko smakuje fantastycznie, ale i przepięknie prezentuje się na stole. Zobaczcie, jak zrobić kruchą tartę chrzanową z kiełbasą i jajkiem krok po kroku.

tarta przepis

Źródło: AdobeStock

Przepis na kruchą tartę chrzanową

Składniki:

na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 1/3 proszku do pieczenia.

na farsz:

  • 4 surowe jajka,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 biała kiełbasa,
  • 70 ml śmietanki 30%
  • 150 g serka topionego,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • biała część pora,
  • 2-3 łyżki masła,
  • sól, pieprz i suszony majeranek do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta, czyli zagniatamy zimne masło z jajkiem, zimną wodą oraz mąką i proszkiem do pieczenia. Całość owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

W międzyczasie, gdy kruche ciasto się chłodzi, szykujemy farsz. Białą część pora kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Na koniec dodajemy sól do smaku i odstawiamy całość do ostudzenia. W misce mieszamy surowe jajka, śmietankę kremówkę, serek topiony i chrzan. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i sos do tarty jest gotowy.

Schłodzone ciasto cienko wałkujemy i wylepiamy nim dno oraz boki foremki. Tak przygotowany kruchy spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto kruche i wykładamy na nie podsmażonego pora, a następnie zalewamy całość sosem. Na wierzchu układamy plasterki kiełbasy i jajek na twardo, po czym ponownie wstawiamy całość do piekarnika na 25 minut. Gotowa tarta chrzanowa najpiękniej wygląda posypana natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Źródło: pieprzyczfantazja.pl