Aby umilić sobie długie jesienne wieczory często pieczemy kruche ciasto z jabłkami, ale jest coś jeszcze smaczniejszego. Mało kto zna ten przepis, a zdecydowanie przebija on klasyczną szarlotkę. Co więcej, robi się go szybko, łatwo i tylko z kilku podstawowych produktów. Zobaczcie przepis na to genialne ciasto, a gdy raz go spróbujecie, klasyczna szarlotka pójdzie w odstawkę. 

Jak zrobić kruche ciasto z pigwą? Nie zapominajcie o 1 czynności

Kruche ciasto z pigwą powstaje w bardzo podobny sposób, jak klasyczna szarlotka na kruchym spodzie, ale musimy pamiętać tu o 1 ważnej kwestii. Otóż plasterki jabłek można zostawić ze skórką lub bez, według uznania, za to pigwę koniecznie trzeba obrać. Choć jej skórka jest jadalna i mam mnóstwo witamin, to niestety jest dość twarda i pokryta charakterystycznym meszkiem, dlatego lepiej się jej pozbyć. Nie warto więc kroić owocu razem z nią, a wtedy kruche ciasto z pigwą wyjdzie znacznie smaczniejsze. Warto też zwrócić uwagę, aby pokroić obraną pigwę na jak najcieńsze plasterki, a wtedy idealnie zmięknie i delikatnie przypiecze się z wierzchu. Zobaczcie, jak zrobić kruche ciasto z pigwą krok po kroku.

Prosty przepis na kruche ciasto z pigwą

Składniki:

  • 2 owoce pigwy
  • 100 g masła
  • 180 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 170 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • esencja lub aromat waniliowy

Przygotowanie:

Zaczynamy od zrobienia ciasta kruchego, a więc szybko mieszamy zimne masło, 1 żółtko, cukier puder i 150 g mąki. Gdy masa będzie już wyrobiona, owijamy ją folią i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 190 stopni. Schłodzone ciasto wałkujemy, wylepiamy nim spód formy, a następnie robimy w nim dziurki widelcem. Tak przygotowany kruchy spód pieczemy przez około 10 minut.

W tym czasie bierzemy się za pigwę. Owoce dokładnie obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Obraną i oczyszczoną pigwę kroimy w cienkie plasterki.  W misce natomiast mieszamy jogurt naturalny z jajkami, pozostałymi 30 g mąki i cukrem. Dodajemy też kilka kropli esencji waniliowej lub aromatu o tym samym zapachu. 

Na podpieczonym spodzie układamy plasterki pigwy, a następnie zalewamy wszystko jogurtową masą. Gotowe ciasto pigwowe wkładamy do piekarnika na około 30 minut.

Źródło: dream-about-muffins.blogspot.com