Kiedy myślimy o sałatce śledziowej, to najczęściej jest to sałatka z burakiem, jajkiem i ziemniakami. Ułożone warstwowo składniki tworzą sałatkę piękną i pyszną. Druga popularna sałatka śledziowa to połączenie śledzi, ziemniaków i ogórka kiszonego. Ale dziś mamy zupełnie nowy pomysł na śledzia.
Sałatka śledziowa z awokado
W tej sałatce nowością są awokado i cukinia, które wnoszą do całości świeże, nowe smaki, a dodatkowo piękny zielony kolor, którego tak brakuje w zimowym czasie. Oprócz tego znajdziemy w niej oczywiście cebulę, ale czerwoną i pyszny sos. Sałatkę można podać w eleganckiej wersji, z ułożonymi warstwowo składnikami, albo wymieszać wszystko i podać w misce. W obu przypadkach smakuje wyśmienicie.
Do zrobienia sałatki potrzebujecie:
- 5 filetów śledziowych
- 1 duże dojrzałe awokado
- 1 czerwona cebula
- 1 pomidor
- 1 nieduża cukinia
- 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Zacznijcie od namoczenia śledzi w zimniej wodzie przez godzinę. Po tym czasie śledzie wyjmijcie i dokładnie osuszcie na papierowych ręcznikach.
Osuszone śledzie pokrójcie w drobna kostkę. Pomidor obierzcie ze skóry, wydrążcie nasiona i resztę pokrójcie w drobna kostkę. Cebulę podobnie pokrójcie w małą kostkę.
Awokado przekrójcie, wyjmijcie pestkę, a miąższ wydrążcie i tez pokrójcie w drobną kostkę. Od razu po pokrojeniu skropcie całość sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
Jako ostatnią umyjcie dokładnie cukinie, nie obierajcie ze skórki i pokrójcie w małą kostkę.
W dużej misce wymieszajcie wszystkie składniki, tylko róbcie to delikatnie, by ich nie porozgniatać. Powinny zachować swój kształt. W małej misce wymieszajcie jogurt, oliwę cukier, doprawcie solą i pieprzem i wlejcie na sałatkę. Jeszcze raz lekko wszystko przemieszajcie i włóżcie do lodówki.
Jeśli chcecie podać sałatkę w elegancki sposób, wymieszajcie jedynie pomidor z cebulą, śledziami i sosem, a na górę połóżcie wymieszane pokrojone awokado z cukinią. Aby miały ładny, walcowy kształt, warto zaopatrzyć się w specjalne obręcze do podawania sałatki właśnie w taki sposób. Górę ozdóbcie sałatą, szczypiorkiem, albo koperkiem.
Sałatkę podajcie ze świeżym chlebem.