Lubicie śledzie ale znudziły się już wam klasycznie podane? Zamiast znów zalewać je oklepanymi marynatami lub siekać sałatki z ich dodatkiem, wymieszajcie kilka charakternych składników z lodówki i zróbcie przepis Tomka Strzelczyka. Jego śledzie w białym sosie zaskakują każdego, dzięki wyjątkowemu połączeniu smaków. Sami zobaczcie, co jest w środku, a będziecie zaskoczeni. 

Jak zrobić śledzie w sosie? Pyszny pomysł Tomasza Strzelczyka

Zamiast po raz kolejny robić śledzie w oleju lub w śmietanie, zróbcie pyszny i aromatyczny sos z kilku prostych składników i dorzućcie 1 nieoczywisty dodatek. Tomasz Strzelczyk pokazuje ciekawy przepis na śledzie w białym sosie z dodatkiem marynowanego selera ze słoika. Choć ten produkt sam w sobie ma raczej delikatny smak, to w połączeniu z czerwoną cebulką i charakterną zalewą wychodzi doskonały. Cała tajemnica sosu tkwi w połączeniu majonezu i śmietany z dwoma rodzajami musztardy. Kucharz dodaje bowiem zarówno tę miodową, jak i pikantniejszą francuską, dzięki czemu uzyskuje doskonały balans wszystkich smaków. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie przygotować przepis na śledzie w białym sosie.

@oddaszfartucha Śledzik w białym sosie 400g płatów śledziowych 6 łyżek gęstej śmietany 1 czerwona cebula 2 łyżki musztardy gruboziarnistej 1 łyżkę musztardy miodowej 3 łyżki majonezu 200g ciętego selera ze słoiczka sól, pieprz do smaku #sposób #trickshots #villagecooking #food #свиная #przepis ♬ dźwięk oryginalny - Tomasz Strzelczyk

Przepis na śledzie w białym sosie

Składniki:

  • 400-500 g wymoczonych płatów śledziowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • 200 g marynowanego selera,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 6 czubatych łyżek gęstej śmietany,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 czubata łyżka musztardy miodowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu mieszamy w misce, a następnie dodajemy do tego odciśnięty seler ze słoika. Ponownie całość łączymy, a następnie dorzucamy drobno posiekaną czerwoną cebulę i dość duże kawałki pokrojonego śledzika. Tak przygotowane śledzie w białym sosie wymagają już tylko doprawienia do smaku solą oraz pieprzem i można je zajadać.

Źródło: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA