Przepisów na śledzie z roku na rok przybywa. Zaczynając o klasycznych śledzi w oleju, poprzez śledzie z grzybami, śledzie w pomidorach, śledzie po cygańsku, w occie, po nieco nietypowe śledzie z imbirem, czy śledzie z pomarańczami. Jednak ten przepis jest inny, a śledzie po skandynawsku są w smaku i konsystencji delikatne i ze słodką nutą. Dodatki aromatycznych przypraw świetnie się komponują, a całość jest po prostu przepyszna i trudno oderwać się od słoiczka.
Śledzie po skandynawsku
Śledzie po szwedzku są marynowane w słodkiej octowej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchwi. Przepis na nie dostałam wiele lat temu od mojej szwedzkiej sąsiadki i robię je kilka razy do roku. Są pyszne i ciężko się znudzić ich aromatem. Przepis jest bardzo prosty, a gotowe śledzie można przechowywać w lodówce do miesiąca, więc możecie zrobić je już teraz, by mieć gotowe na święta. Jednak jesteśmy pewni, ze zjecie je od razu i przygotujecie kolejne słoiczki na później.
Do przygotowania śledzi po skandynawsku potrzebujecie:
- 4 filety śledziowe
- 1 czerwona cebula
- 1 średnia marchew
- 3/4 szklanki octu jabłkowego lub winnego
- 1/4 szklanki wody
- 70 g cukru
- 9 ziarenek ziela angielskiego
- 1 laska cynamonu
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
Śledzie zalejcie zimną wodą i moczcie kilka godzin. Po tym czasie wyjmijcie je z wody, osuszcie i pokrójcie na małe kawałki. Cebulę pokrójcie w kostkę. Marchewkę pokrójcie na cienkie plastry.
Wszystko oprócz śledzi włóżcie do rondelka i zagotujcie. Zestawić z ognia i poczekajcie, aż całkowicie wystygnie. Śledzie przełóżcie do słoików i zalejcie marynatą (razem z cebulą, marchwią i przyprawami). Szczelnie zakręćcie słoiki i w stawcie do lodówki. Przechowujcie w lodówce do miesiąca.
Z czym podawać śledzie po skandynawsku
Z racji ich lekko słodkawego smaku bardzo dobrze komponują się ze zwykła kromką świeżego chleba. Ale mogą tez stanowić pyszny dodatek do obiadu, zamiast sałatki. Z kotletem mielonym, czy schabowym stworzą bardzo ciekawą kompozycje smakową. Śledzie można dodatkowo posypać tuż przed podaniem świeżym koperkiem, albo dodać majonez.