Nie jesteście zwolennikami silikonowych form do pieczenia i używacie tych metalowych lub szklanych? Z pewnością nie raz mieliście sytuację, gdy zabrakło wam papieru do pieczenia czy masła do wysmarowania blachy. Wylewanie ciasta bezpośrednio do formy to niezbyt dobry pomysł - masa przywrze i z trudnością wydobędziecie nieukruszony kawałek. Zapewniamy, że nie musicie lecieć od razu do sklepu - macie niezbędne zamienniki w kuchni, które pomogą wam uporać się z tym problemem.

Czym wysmarować blachę do pieczenia oprócz masła?

Ciasta takie jak murzynek, babka piaskowa czy jogurtowa to jedne z tych, które mogą na dobre zastygnąć w blasze. Wysmarowanie blachy masłem i obsypanie bułką tartą to konieczność. Jeżeli chcemy, by forma była czystsza, wystarczy wyłożyć ją papierem do pieczenia. Co, jeśli w obu przypadkach jesteśmy bezradni?

Starą i dobrą metodą jest użycie majonezu, który był stosowany już przez nasze babcie. Składa się w większości z tłuszczu w formie oleju rzepakowego. To gwarantuje, że po obsypaniu bułką tartą, pozostanie ona na miejscu, tak jak w przypadku masła. Ma takie same właściwości i nie zmienia smaku ciasta. Znacie babkę majonezową? To świetny trik na zastąpienie jajek i masła, a jak smakuje! To dowód, że majonez ma kilka zastosowań w kuchni - nie tylko jako dodatek do sałatek.

Które ciasta można zrobić na dużą blachę?

W przypadku niektórych ciast możemy pokusić się o zwiększenie proporcji tak, aby starczyło dla całej rodziny. To pewniaki, dzięki którym nie musicie się martwić, że zabraknie kawałków na imieniny, urodziny, święta czy imprezy ze znajomymi. To kilka propozycji, które warto zapamiętać, gdy gościmy więcej niż 10 osób:

  • ciasto czekoladowe - może być to murzynek lub to o konsystencji brownie z kawałkami pokruszonej czekolady,
  • ciasto 3-bit - ciasto przypominające znany batonik na bazie herbatników maślanych, kremu i czekolady,
  • ciasto Bounty - masa z wiórków kokosowych oblana czekoladą i na kruchym lub puszystym spodzie,
  • metrowiec - klasyczne ciasto ucierane przełożone kremem, znane już od czasów PRL-u,
  • ciasto jogurtowe - dobrze smakuje z użyciem jogurtów greckich lub skyru, idealne na dużą blachę.