Maszynka do mielenia mięsa wcale nie jest obowiązkowym wyposażeniem. Bez niej też możecie zmielić mięso i to jeszcze szybciej, wygodniej i bez późniejszego długiego zmywania. Zobaczcie, jak to zrobić. Ten prosty trik powinien znać każdy.

Jak zmielić mięso bez maszynki?

Macie kupiony cały kawałek mięsa, ale brakuje wam maszynki, aby je zmielić? Bez obaw, jedyne, czego potrzebujecie to zwykły blender. Choć taka metoda może początkowo wydawać się dziwna, to w rzeczywistości genialnie się sprawdza, gdyż zajmuje mniej czasu i nie wymaga ciągłego dokładania kolejnych porcji mięsa i upychania ich specjalnym popychaczem. Co więcej, blender jest też o wiele łatwiejszy do wyczyszczenia, więc nie musimy rozkładać wieloelementowej maszyny na części pierwsze i dokładnie szorować zaklejonego mięsem sita. 

Jak zmielić mięso blenderem ręcznym?

Wystarczy najpierw pokroić je na mniejsze kawałki i włożyć je do zamrażarki na 30 minut, dzięki czemu ułatwimy urządzeniu pracę. Następnie, lekko zmrożone cząstki wrzucamy do miski, wlewamy odrobinę wody i miksujemy przez kilka minut trybem pulsacyjnym. Długość blendowania zależy od tego, jak drobno chcecie mieć zmieloną masę. Oczywiście do tego zadania możecie użyć też blendera kielichowego, a wtedy będzie to jeszcze prostsze. 

Jeśli planujecie wykorzystać takie mięso na kotlety mielone, możecie od razu wrzucić do blendera też cebulę, czosnek, namoczoną bułkę i wszelkie inne dodatki. W ten sposób błyskawicznie przygotujecie wszystko za jednym razem i w jednym naczyniu.

Co zrobić z mięsa mielonego?

Wasze lodówki i zamrażarki pękają w szwach od świeżego mięsa, ale kotlety mielone i spaghetti już wam się przejadły? To tylko niewielki procent długiej listy pomysłów na pyszne wykorzystanie tego składnika. Mięso mielone możecie zamienić również w tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym, efektowny klops z jajkiem, sycącą zapiekankę pasterską, piętrową włoską lasagne, domowe burgery lub faszerowaną paprykę czy cukinię.