W sklepach znajdziemy obecnie szeroki wybór wędlin, ale niektóre z nich wcale nie mają dobrych składów, a jeśli już są naturalne, to zwykle sporo kosztują. Zdecydowanie lepiej więc postawić na domowe wyroby, ale nie każdy ma czas i chęci na wożenie mięsa do wędzarni, dlatego świetnym wyborem są pieczone lub gotowane piersi z indyka, które można zrobić łatwo i szybko w domowym zaciszu. Zobaczcie, jak przygotować przepyszną pierś z indyka w rękawie, a nie zechcecie już wydawać pieniędzy na żadne sklepowe wędliny. 

Jak zrobić pierś z indyka na kanapki?

Pewnie wielu z was lubi pieczoną czy gotowaną pierś z indyka, gdyż taki przysmak to pyszność 2w1. Można ją bowiem upiecz i podać jako obiad na gorąco, a kolejnego dnia kroić w cienkie plasterki i wykorzystywać na kanapki. My jednak znaleźliśmy ciekawy przepis, który w pewien sposób łączy obie te metody obróbki, gdyż pierś z indyka wkłada się do rękawa, ale nie piecze, tylko w nim gotuje, a właściwie parzy w garnku. Dzięki temu mięso zachowuje maksimum soczystości, a dodatkowe wcześniejsze marynowanie sprawia też, że indyk w rękawie genialnie przechodzi wszystkimi aromatami. Zobaczcie, czym go przyprawić, żeby uzyskać najlepszy smak. 

Jakie przyprawy do wędliny z indyka?

Aby pierś z indyka parzona w rękawie zachwycała wyrazistym smakiem i zapachem najpierw trzeba ją ponakłuwać i obwiązać sznurkiem lub włożyć do elastycznej siatki na wędliny. Potem musimy ją marynować przez całą dobę w wodzie z solą, pieprzem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem, papryką i tymiankiem. Taki zestaw składników musimy jednak wcześniej zagotować, a następnie odstawić do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy włożyć tam mięso. Na koniec całość zostawiamy na 24 godziny w lodówce i dopiero kolejnego dnia przekładamy do rękawa i parzymy w garnku.

Ten prosty przepis znaleźliśmy na instagramowym profilu @kulinarne_przygody_gatity. Zobaczcie dokładną recepturę poniżej i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku. Koniecznie spróbujcie przygotować ten przysmak we własnych kuchniach, a będziecie zachwyceni kanapkami z plasterkami tego delikatnego i mięciutkiego drobiowego przysmaku. 

Prosty przepis na pierś z indyka parzoną w rękawie

Składniki:

  • 700 g piersi z indyka,
  • 1 l wody,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2-2,5 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka papryki mielonej,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku wymieszajcie wodę i wszystkie przyprawy, a następnie zagotujcie mieszankę i podgrzewajcie jeszcze przez 2 minuty od momentu wrzenia. Tak przygotowaną marynatę odstawcie do całkowitego wystudzenia.
  2. Pierś z indyka obwiążcie dokładnie sznurkiem lub włóżcie do specjalnej elastycznej siatki na wędliny. Potem ponakłuwajcie ją w kilku miejscach i włóżcie do wystudzonej marynaty. Ważne, aby płyn całkowicie przykrył mięso i nic nie wystawało ponad powierzchnię zalewy. Garnek z piersią indyka w marynacie wstawcie do lodówki na 24 godziny. 
  3. Kolejnego dnia wyjmijcie mięso z zalewy i przełóżcie je do rękawa do pieczenia. Dokładnie zwiążcie końce i włóżcie zawiniątko do garnka z wodą. Całość przykryjcie i parzcie w temperaturze 82 stopni przez 45 minut.
  4. Po tym czasie wyjmijcie parzoną pierś z indyka i odstawcie do całkowitego wystudzenia, a potem schowajcie do lodówki na 2 godziny. Dopiero wtedy mięso będzie gotowe, aby wyjąć je z siatki, pokroić w cienkie plasterki i układać na kanapkach.

Źródło: Instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/