Jeśli macie już dość drogich wędlin sklepowych, które i tak po kilku dniach są do wyrzucenia, zróbcie własną. Wbrew pozorom to łatwiejsze, niż może się wydawać, a macie pewność, co znajduje się w środku i robicie ją według własnych upodobań. Domowa wędlina może leżeć znacznie dłużej w lodówce, a część można zamrozić od razu po zrobieniu. W naszym przepisie wykorzystujemy mięso drobiowe, ale z powodzeniem możecie użyć innego mięsa, które lubicie najbardziej.

Domowa wędlina drobiowa

Sekretem okrągłego kształtu wędliny jest butelka. Jednak by wędlina była zdrowa, wybierzcie taką butelkę, które nie zawiera BPA. Należy unikać butelek oznaczonych symbolami 03 PVC oraz 07 O. bezpieczne są tez z symbolem 05 PP. Teraz, gdy już znajdziecie odpowiednią butelkę wystarczy przygotować składniki i zabrać się do pracy. Wcale nie będzie jej dużo a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza.

Przygotujcie:

  • 1,5 kg mięsa z kurczaka (to mogą być wszystkie części, udka, skrzydełka, czy korpusy)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 płaskie łyżki stołowe żelatyny
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Do dużego garnka włóżcie kawałki kurczaka. Włoszczyznę, czyli marchewkę, pietruszkę i seler obierzcie i pokrójcie w drobna kostkę i dorzućcie do garnka. Zalejcie wszystko woda, by przykryła składniki. Dorzućcie ząbki czosnku, liście laurowe, pieprz i sól. Całość gotujcie pod przykryciem 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmijcie mięso z garnka i pozostawcie do wystudzenia.
Z garnka odlejcie pół szklanki bulionu i rozpuśćcie w nim żelatynę. Resztę bulionu przelejcie do słoika. Możecie z niego zrobić zupę, albo zamrozić na później.
Mięso obierzcie z kości i pokrójcie. Jeśli chcecie, by wędlina była bardziej jednolita, pokrójcie bardzo drobno, gdy wolicie większe kawałki w każdym plasterku, pokrójcie mięso niezbyt drobno.
Włóżcie pokrojone mięso do miski, dodajcie wyciśnięty z 3 ząbków czosnek, przyprawę do kurczaka i dolejcie bulion z żelatyną. Wszystko dokładnie wymieszajcie i doprawcie jeszcze solą i pieprzem, jeśli będzie taka potrzeba.
Teraz weźcie plastikową butelkę i odetnijcie górną, zwężoną cześć. Dokładnie wymyjcie środek, wysuszcie i nakładajcie masę mięsną do środka, dokładnie ubijając każda warstwę, by nie zostały żadne wolne przestrzenie z powietrzem.  
Kiedy butelka będzie już całkowicie napełniona, jeszcze kilka razy stuknijcie nią pionowo w blat, by masa mięsna mocno się ubiła. Górę butelki owińcie szczelnie folią i wstawcie całość do lodówki, najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień rozetnijcie butelkę wzdłuż nożyczkami i wyjmijcie gotową domową kiełbasę drobiową

Wędlina doskonale pasuje do kanapek. Podana z ogórkiem kiszonym, albo z musztarda to prawdziwy rarytas na rodzinnym stole. Z powodzeniem możecie ją podać podczas świąt, albo rodzinnych uroczystości.

Porada

Jeśli gotujecie rosół, z powodzeniem możecie wykorzystać mięso z rosołu do przygotowania tej wędliny. Z jednego garnka będziecie mieć 2 pyszne potrawy i nic się nie zmarnuje.