Kurczak – najbardziej powszechny rodzaj mięsa dostępny na półkach sklepowych. Wykorzystać można go na wiele sposobów, inspirując się różnymi kuchniami i wykorzystując różne triki. Jak ugotować pierś z kurczaka tak, aby była przepyszna? Przedstawimy wam wiele sposobów, które mogą na stałe znaleźć się w twojej książce kucharskiej.

Dlaczego warto jeść gotowanego kurczaka?

O popularności kurczaka na tle innych rodzajów drobiu nie przeważa sama cena i łatwa dostępność w sklepach. Warto zatrzymać się przy wartościach odżywczych, które dostarcza nam pierś z kurczaka. Dostarcza ogromne ilości witamin, ale najbardziej wyróżnia się mikroelementy ważne dla układu nerwowego z witamin grupy B. Oprócz tych związków dostarczają one inne składniki mineralne takie jak cynk, żelazo oraz potas.

Kto powinien jeść gotowaną pierś z kurczaka?

Pierś z kurczaka jest też jednym z najchudszych rodzajów mięs. Z tego względu polecana jest dla sportowców, a także dla osób, które chcą prowadzić zdrowy tryb życia. Pierś z kurczaka jest niskokaloryczna, a jeśli pozbawimy jej skóry - nie dostarczy znacznych ilości tłuszczu do posiłku. Ponadto dostarcza bardzo dużą ilość białka, które jest kluczowe w między innymi utrzymaniu mięśni w optymalnej kondycji.

Warto podkreślić, że mięso z kurczaka jest idealnym rodzajem mięsa dla osób cierpiących na uporczywe dolegliwości trawienne. Kurczak nie obciąża naszego układu pokarmowego, dlatego bez problemu mogą jeść go osoby z delikatnym żołądkiem.

Tak jak wspomnieliśmy we wstępie, kurczaka przygotować można na wiele różnych sposobów, ale nas najbardziej interesuje gotowanie, ponieważ nie wytrąca żadnych związków organicznych z mięsa tak jak podczas smażenia czy pieczenia. Oto kilka sposobów, jak ugotować pierś z kurczaka tak, aby była smaczna.

iStock

Jak ugotować pierś kurczaka w mleku?

Gotowana pierś kurczaka w mleku to jeden z tych sposobów, które na pierwszy rzut oka może wydawać się absurdalny. Jednak nie jest to tak dziwna metoda jak mogłaby się wydawać. Zastanawiałeś się może kiedyś, jak ugotować pierś z kurczaka, żeby była miękka? Do tego celu wykorzystać warto mleko krowie. Pierwszym krokiem będzie przygotowanie odpowiednich składników. 

  • pierś z kurczaka (jej gramatura zależna jest od twoich potrzeb),
  • 700 ml mleka (dla 0,5 kg piersi z kurczaka),
  • przyprawy (wedle uznania, ale sami proponujemy poniższe):
  • - 1 łyżeczka papryki słodkiej (można dodać szczyptę pieprzu cayenne, jeśli ktoś lubi ostre potrawy),
  • - 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • - ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • - ½ łyżeczki startego imbiru
  • - szczypta soli i pieprzu.

Gdy mamy już wszystkie przyprawy, możemy brać się za gotowanie. Przygotowanie piersi z kurczaka w mleku nie należy do najtrudniejszych zadań. Oto lista kroków, które musisz wykonać:

  • W pierwszej kolejności mięso należy dokładnie umyć, osuszyć i oczyścić ze zbędnych tkanek. Gdy masz już to za sobą, natrzyj mięso przyprawami, które przygotowałeś. Tak przygotowane mięso polecamy zostawić na minimum godzinę, aby mięso „zaprzyjaźniło się” z przyprawami.
  • Jeśli minął już czas, w którym przyprawy i mięso miały się „przegryźć”, należy zagotować całe mleko. Gdy mleko się już zagotowało, włóż kurczaka do niego. Ważne! Mleka w garnku powinno być na tyle dużo, żeby przykrył całą pierś. Ile gotować pierś z kurczaka w mleku? Około jednej minuty, ale po tym jak skończy się gotować, należy odstawić garnuszek w takie miejsce, żeby nie wytrącił temperatury na mniej więcej dwie godziny.
  • Po tym czasie należy wyciągnąć kurczaka i osuszyć go za pomocą papierowego ręcznika. Gotowe!

Gotowany filet z kurczaka na mleku jest bardzo soczysty i delikatny, a jednocześnie nie jest pozbawiony aromatów. Tak przygotowany kurczak sam rozpływa się w ustach. To właśnie idealny sposób na przygotowanie mięsa dla niemowlaka, a także dobrze sprawdzi się do sałatki. Przetestuj ten sposób!

Jak ugotować kurczaka w winie?

Gotowane mięso z kurczaka w winie? Do tej pory pewnie gotowanie na winie kojarzyło ci się z krewetkami, ale z powodzeniem możesz ugotować kurczaka w winie. Danie to ma włoskie pochodzenie. Jak ugotować pierś z kurczaka w winie? Na początku powinniście przygotować potrzebne składniki, których nie jest tak dużo. Najważniejsze jest wino, które musi być wytrawne i najlepiej białe. Oto pełna lista składników:

  • pierś z kurczaka (około 0,5 kg),
  • mąka,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła do przyprawienia (najlepiej, żeby było to oregano, rozmaryn i tymianek, ale możesz skorzystać z innych, podobnych pod względem smaku ziół),
  • pół szklanki białego, wytrawnego wina,
  • oliwa z oliwek (alternatywnie możesz użyć innego tłuszczu do gotowania, ale najlepiej, żeby była to właśnie oliwa z oliwek).

Tak przygotowane składniki, to kompletna podstawa tego dania, ale bez wahania możesz eksperymentować (oczywiście granicach rozsądku – w kuchni powinniśmy poznawać nowe smaki). Przygotowanie takiego kurczaka jest bardzo łatwe i zamknie się w kilku krokach. Oto one:

  • Pierwszym krokiem będzie umycie, osuszenie i oczyszczenie kurczaka ze wszystkich zbędnych tkanek.
  • Następnie, oczyszczonego kurczaka należy pokroić na cienkie paski (najlepiej, żeby były one o grubości ok. 1 cm, a także długości od 5 do 7 cm).
  • Bardzo ważny krok, bez którego to danie nie będzie tak dobrze smakować. Wcześniej przygotowane kawałki kurczaka należy posolić, popieprzyć, a także obtoczyć w mące.
  • Gdy twoje mięso jest już obtoczone w mące, należy podgrzać oliwę na patelni. Opcjonalnie możesz dodać trochę masła klarowanego, do smaku.
  • Paski z piersi z kurczaka należy obsmażyć z każdej strony na mocnym ogniu. Około 4 minuty na stronę. Pod koniec smażenia wrzucić zioła, żeby one również delikatnie się podsmażyły i dodały naszemu kurczakowi nieco aromatu.
  • Następnie, wlej pół szklanki białego wina i gotuj przez pierwsze trzy minuty na dużym ogniu. Po upływie tego czasu zmniejsz ogień do średniego poziomu i powoli gotuj, aż do momentu wyparowania wina.
  • Tak ugotowany kurczak jest gotowy do spożycia od razu po przyrządzeniu.

Tak gotowana pierś kurczaka nie nadaje się dla niemowlaka. Podawaj ją z własnoręcznie przygotowaną lub kupną bruschettą, a także w towarzystwie sałaty. Gdy kurczaka nieco zostanie, bez żadnych obaw możesz zjeść go na zimno np. dodając do sałatki z orzechami włoskimi, octem balsamicznym oraz serem Lazur.

Jak ugotować pierś kurczaka w piwie?

Pomysł z wykorzystaniem piwa, to kolejny przepis, do którego przygotowania wykorzystamy alkohol, więc nie nadaje się jako danie dla dzieci. Jest to kolejny sposób jak ugotować pierś z kurczaka, żeby była miękka i aromatyczna. Do wykonania tego przepisu potrzebujemy:

  • opakowanie piersi z kurczaka (około 0,5 kg),
  • jasne piwo,
  • 1 cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Kolejny prosty i niewymagający przepis na przygotowanie gotowanego kurczaka. Oto kroki przygotowania:

  • Pierś z kurczaka umyć i osuszyć, a następnie oczyścić z żyłek oraz zbędnych tkanek.
  • Umytą pierś należy przekroić na pół i włożyć do półmiska. Dodajemy sól, pieprz i świeżo zmielony ząbek czosnku. Pierś należy natrzeć solą, pieprzem oraz czosnkiem i zostawić na jakiś czas (około godziny), aby składniki „zaprzyjaźniły się”.
  • Po upływie tego czasu rozgrzej na patelni trochę oliwy z oliwek i dodaj odrobinę masła (dla smaku). Gdy nasza oliwa się nagrzała, należy smażyć kurczaka z każdej strony tak, aby był on złocisty.
  • Następnie należy wlać piwo tak, aby zakryło nasze mięso. Gotować na dużym ogniu przez 4 minuty, a następnie zmniejszyć ogień i gotować do momentu wyparowania całego piwa.

Tak gotowany filet z kurczaka jest bardzo delikatny i jednocześnie smaczny, mimo że dodaliśmy do niego niewiele aromatów. Gotowane mięso z kurczaka na piwie można wzbogacić o swoje ulubione przyprawy, które dodaje się w trakcie nacierania kurczaka lub w trakcie gotowania w piwie.