Gotowany kalafior z bułką tartą to jedno z ulubionych letnich dań Polaków. Równie popularna jest letnia zupa kalafiorowa, za którą przepadają zarówno dorośli, jak i dzieci. Jednak jest jeden szkopuł podczas gotowania tych potraw. Nieprzyjemny zapach, który unosi się w całym domu i trudno się go pozbyć. Odpowiedzialne za niego są związki siarki występujące w sporych ilościach w tej jarzynie. Podczas gotowania uwalniają się i to one drażnią nasze nozdrza.

Jak uniknąć przykrego zapachu gotowanego kalafiora?

Jeśli chcecie zjeść pyszny kalafior, ale nie chcecie go gotować wystarczy, że go upieczecie w piekarniku. Kalafior pieczony w całości będzie fantastycznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Z powodzeniem zastąpi pieczone mięso, czy kotlety i praktycznie robi się sam. Doprawiony czosnkiem i ulubionymi przyprawami będzie smakował wyśmienicie. Jednak i tu narażeni jesteśmy na nieco mniejszy, ale jednak charakterystyczny zapach wydobywający się z piekarnika, ale można temu łatwo zaradzić.

Kalafior pieczony w piekarniku 

Co prawda upieczony w całości w piekarniku kalafior będzie wydzielał dużo mniejszy zapach niż gotowany w wodzie, jednak nadal możecie poczuć charakterystyczny zapach. Poznajcie prosty sposób jak przygotować główkę kalafiora, by maksymalnie zmniejszyć wydobywanie się kalafiorowych aromatów. 

Zanim przyprawicie i wrzucicie kalafior do piekarnika zagotujcie w garnku wodę z mlekiem, odrobiną cukru i szczyptą gałki muszkatołowej. Do tak przygotowanej, wrzącej mieszanki wrzućcie główkę kalafiora w całości i podgotujcie bez przykrywki przez 5 minut. Spowoduje to, że jego smak stanie się dużo łagodniejszy i straci charakterystyczny zapach podczas pieczenia. Zachowa też swój jasny, kremowy kolor.

Jak zrobić kalafior pieczony w piekarniku? 

Potrzebujecie:

  • 1 kalafior średni kalafior (wybierzcie świeży, o twardej, zbitej strukturze i jasnym, niemal białym kolorze)
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty wędzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni C. Kalafior opłuczcie i wytnijcie głąb. W płaskiej misce wlejcie olej z przyprawami, dokładnie połączcie wszystko i zanurzcie główkę kalafiora tak, by przyprawy "okleiły" ją równo z każdej strony. Do głębokiego naczynia żaroodpornego włóżcie kalafior i przykryjcie folią do pieczenia albo papierem do pieczenia. Pieczcie ok. 45 minut. Kalafior będzie gotowy, gdy wbijecie w niego bez problemu widelec, a wierzch kalafiora ładnie się przyrumieni. Na koniec, na około 10 minut możecie odkryć kalafior, by jeszcze ładniej się zrumienił. Przed podaniem posypcie upieczony kalafior szczypiorkiem, natką, albo koperkiem, wedle upodobań. ulubioną zieleniną, np. koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Jak jeść pieczony kalafior? 

Upieczony kalafior najlepiej pokroić na plastry i podawać jak pieczeń. Świetnie będzie pasowała do niego surówka z pora, albo coleslaw, albo szklanka ajranu, lub zsiadłego mleka. Jeśli chcecie jeszcze bardziej podkręcić smak kalafiora posypcie go startym żółtym serem i wstawcie na 10 minut do piekarnika by ładnie się stopił i przyrumienił na plastrze. Można też polać taki kalafiorowy stek ulubionym sosem. Jeśli zostanie wam trochę pieczonego kalafiora możecie go zblendować i zrobić z niego pyszną zupę krem z kalafiora. Pieczony aromat sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.