Ajran, czyli tradycyjny turecki napój, ma wiele dobroczynnych właściwości. Choć najbardziej popularny jest na Bliskim Wschodzie, to pija się go też w Stanach Zjednoczonych czy Europie. Dostaniecie go także w wielu polskich sklepach, jednak wcale nie musicie go kupować. Ten pyszny napój bez trudu przygotujecie samodzielnie w domu.

Jak samodzielnie przygotować ajran?

Potrzebne składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 300 ml wody mineralnej
  • dwie szczypty soli.

Wszystkie składniki przełóżcie do blendera i zmiksujcie. Klasyczny ajran składa się z 3 produktów: jogurtu, wody oraz soli. Możecie jednak spotkać się z jego licznymi modyfikacjami. Niektóre z dodatków świetnie podkręcają smak tego napoju, np. cytryna. Najlepszym typem jogurtu do jego przyrządzenia jest odmiana grecka lub bałkańska. Istotny jest również jego stopień rozwodnienia.

Ajran wyjdzie najsmaczniejszy, jeśli użyjecie do niego gazowanej wody – wtedy będzie on też wyglądał jak sfermentowany. Z kolei pianę możecie uzyskać poprzez miksowanie płynu na długich obrotach.

Dlaczego warto pić ajran?

Ajran przede wszystkim znany jest ze swoich właściwości orzeźwiających, jednak to nie wszystko. Korzystanie wpływa też na układ pokarmowy, jest też bogaty w sole mineralne, białko oraz żywe kultury bakterii.

Wypicie ajranu pomaga także zasnąć i wpływa na dobry sen. Wspiera też pracę jelit i nerek oraz proces odchudzania. Zwiększa również odporność organizmu, korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Dobrze działa na cerę, przyniesie też ulgę po wypiciu zbyt dużej ilości alkoholu – pomoże na kaca.