Wiele osób uważa, że przepis na ciasto parzone jest trudny, a jego przygotowanie często kończy się klapą, ale to wcale nie musi być prawda. Wystarczy tylko ściśle trzymać się metody 2:1 i pilnować odpowiedniej kolejności dodawania składników. Zobaczcie, jak zrobić ciasto ptysiowe według sprawdzonej receptury krok po rkoku, a wyjdzie wam idealne już za pierwszym razem. 

Jak zrobić ciasto parzone? Zapamiętajcie zasadę 2:1

Przepis na ciasto ptysiowe składa się tylko z 4 składników, czyli wody, masła, mąki i jajek. Najpierw przygotowujemy w garnku gęstą, lepką mieszankę, gotując wodę z mlekiem i mąką. Potem lekko studzimy przygotowaną masę, miksujemy ją z całymi jajkami i ciasto parzone jest gotowe. Cały sekret tkwi tu jednak w odpowiednich proporcjach, dlatego zapamiętajcie, że stosunek wody do masła powinien wynosić 2:1, czyli na 250 ml płynu dodajemy 125 g tłuszczu. Do tego 4 jajka oraz 150 g mąki i mamy sprawdzoną recepturę, która zawsze się udaje. 

ciasto ptysiowe

Źródło: Getty/iStock

Sprawdzony przepis na ciasto parzone

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 250 ml wody,
  • 125 g masła,
  • 150 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, a gdy zacznie wrzeć, dorzucamy do niej masło. Gdy całość się rozpuści, wsypujemy stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
  2. Tak przygotowaną gęstą masę podgrzewamy do momentu, aż stanie się szklista i przestanie przywierać do dna. Teraz zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy ciasto do lekkiego ostudzenia. 
  3. Następnie do masy wbijamy jajka i miksujemy całość na gładkie ciasto parzone. Następnie przekładamy całość do rękawa cukierniczego (można też użyć woreczka strunowego i zrobić w nim niewielką dziurkę), a następnie wyciskamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, formując dowolny kształt. 
  4. Uformowane ciasto parzone pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Potem już tylko studzimy wypiek i wypełniamy ulubionym nadzieniem. Świetnie sprawdzi się tu bita śmietana lub krem budyniowy.

Co można zrobić z ciasta parzonego?

Planujecie przygotować ciasto parzone, ale nie do końca macie pomysł, czym je wypełnić i w jakiej formie podać? Poniżej znajdziecie najpyszniejsze pomysły na genialne desery na bazie lekkiego ptysiowego ciasta: