Jeśli do tej pory biała kiełbasa nie była waszym pierwszym wyborem na świątecznym stole, po tym przepisie może się to zmienić. Tak przygotowana zyskuje 10x więcej smaku i aromatu, a to wszystko dzięki kilku prostych składnikom. Zobaczcie, czym ją zalać, aby nabrała przepysznego smaku i pięknie prezentowała się na stole.

Jak przygotować białą kiełbasę, żeby była wyrazista?

Aby zwykła biała kiełbasa stała się przepysznym i piękne prezentującym się daniem, wystarczy zapiec ją w cebuli i prostym sosie na bazie śmietanki, chrzanu oraz musztardy. Do tego kremowego trio wystarczy już tylko dodać aromatyczne przyprawy i genialny sos do kiełbasy gotowy. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy krótko sparzoną uprzednio kiełbasę i do piekarnika

Ten prosty i przepyszny przepis pochodzi z TikToka @nathallae, prowadzonego przez Natalię Maszkowską - uczestniczkę jeden z edycji kulinarnego show MasterChef. Poniżej znajdziecie pełny przepis oraz krótkie wideo, na którym najlepiej widać proces przygotowania krok po kroku.

Przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie

Składniki:

  • 5 białych kiełbas,
  • 1 duża cebula,
  • masło klarowane,

na sos:

  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy,
  • 3-4 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżeczki cukru lub innego słodzidła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: szczypta chili lub innego pikantnego dodatku.

Przygotowanie:

W garnku gotujemy wodę z liściem laurowym i zielem angielskim, a gdy zacznie wrzeć, wyłączamy palnik i wkładamy białą kiełbasę do gorącego płynu na dokładnie 7 minut, aby się parzyła.

W tym czasie obieramy i kroimy w półplasterki cebulę, a do naczynia żaroodpornego wykładamy trochę masła klarowanego. Pokrojoną cebulką wysypujemy całe dno naczynia, a parzoną kiełbasę wyjmujemy z wody i delikatnie nacinamy, po czym układamy na cebuli.

Teraz przygotowujemy szybki sos, łącząc śmietankę kremówkę z chrzanem, musztardą oraz przyprawami. Gotową mieszankę wylewamy na kiełbasę i wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Biała kiełbasa pieczona w sosie będzie gotowa po około 50 minutach.

@nathallae

Jak dobrze zrobić Kiełbasę? Kiełbasa surowa - 5 sztuk Parzymy ją we wrzątku z przyprawami przez 5-7 minut 200 ml śmietanki 30% 3-4 łyżeczki musztardy francuskiej 4 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżeczki słodzidła : np miodu, erytrytolu, cukru itp 1 łyżeczka chrzanu Pieprz Sól 1 łyżeczka opcjonalnie : u mnie suszone jalapeno Pieczemy 180 st 45-55 min

♬ original sound - A

Źródło: Tiktok.com/@nathallae