Ciasto karpatka to wasz ulubieniec, ale rzadko kiedy macie czas, aby je upichcić? Podobny wygląd i jeszcze lepszy smak możecie uzyskać znacznie prościej, robiąc ciasto z masą budyniową i czymś ekstra. Ten wypiek przebija karpatkę, a wymaga o wiele mniej pracy i czasu spędzonego w kuchni. Zobaczcie, jak zachwycić gości efektownym deserem, ale przy okazji ułatwić sobie życie.

Jak zrobić karpatkę w ulepszonej wersji?

Zamiast piec domowe ciasto parzone, wystarczy wziąć gotowe ciasto francuskie w rolce, a wszystko pójdzie 2x szybciej i sprawniej. Taki spód i wierzch ciasta będą idealnie chrupiące i kruche, a wystarczy je tylko wyjąć z lodówki, rozwinąć i włożyć do piekarnika na 20 minut. 

Jeśli natomiast chodzi o wypełnienie takich chrupiących blatów, to oprócz klasycznego kremu warto dorzucić tu jeszcze coś ekstra, a mianowicie prażone jabłka. Tak przygotowane ciasto zachwyci nie tylko wyglądem, ale i obłędnym połączeniem smaków, gdyż słodko-kwaśne jabłka świetnie przełamują aksamitny budyń.

Cały przepis jest więc banalnie prosty, jednak liczą się tu odpowiednie proporcje. Zobaczcie, jak zrobić proste ciasto z masą budyniową i jabłkami krok po kroku, a z pewnością skusicie się na wypróbowanie go w swoich domach.

ciasto z masą budyniową przepis

Źródło: Getty/iStock

Przepis na ciasto z masą budyniową i jabłkami

Składniki:

  • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego,
  • 2 paczki budyniu waniliowego,
  • 750 ml mleka,
  • 1 kostka miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru pudru + odrobina do dekoracji,
  • 1 kg jabłek,
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania kremu budyniowego. 500 ml mleka zagotowujemy w rondelku z 4 łyżkami cukru pudru. W reszcie mleka rozpuszczamy 2 budyniowe proszki, a następnie wlewamy całość do rondelka, ciągle mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy rondelek z palnika i odstawiamy go do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy z resztą cukru pudru, aż stanie się jasne i puszyste. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując. Gotowy krem budyniowy studzimy i wstawiamy do lodówki.

Oba płaty ciasta francuskiego pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut, a następnie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy jabłka, czyli obieramy je, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy miąższ na tarce o grubych oczkach lub kroimy w małą kostkę. Tak przygotowane jabłka wrzucamy do garnka i smażymy przez kilka minut. Gdy owoce zmiękną, wsypujemy do nich galaretkę, dokładnie mieszamy całość i odstawiamy, aby lekko stężały.

Na wystudzony płat ciasta francuskiego wylewamy gęstniejącą masę jabłkową i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie wykładamy na to krem budyniowy i przykrywamy całość drugim blatem ciasta francuskiego.

Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, a przed samym podaniem ciasto z masą budyniową i jabłkami posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.