Takich ogórków jeszcze nie jedliście, a zdecydowanie powinniście spróbować. Nietypowa metoda pozwala zrobić ze zwykłego warzywa coś wyjątkowego, co przebija mizerię, małosolne i kiszone razem wzięte. Weźcie reklamówkę i worek i zaczynajcie. Ta surówka będzie waszą ulubioną.

Jak zrobić surówkę z worka?

Choć może to brzmieć dziwnie, zamiast siekać cienkie plastry jak na mizerię, warto włożyć ogórki do worka, zawiązać go, a następnie kilkukrotnie uderzyć tłuczkiem. To nie żart, ani pomyłka - ten nietypowy przepis jest inspirowany chińską surówką z ogórków, gdyż podobnie wykorzystuje się tu technikę tłuczenia warzyw. Po co to robić? W kuchni chińskiej miażdży się ogórki tłuczkiem, aby lepiej pozbyć się z nich wody. Przy okazji, dzięki temu nietypowemu zabiegowi nadamy im też ciekawy kształt. 

Cały smak tej surówki tkwi jednak w wyjątkowym sosie, a zrobicie go tylko z kilku składników. Potrzebne będą 4 wyraziste składniki, czyli olej sezamowy, ocet ryżowy, chili i sól. Do tego opcjonalnie można dodać odrobinę cukru, który zbalansuje kwaśny, słony i pikantny smak. Wszystko razem dokładnie mieszamy i najpyszniejszy szybki dressing gotowy. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie przetestujcie ten przysmak do obiadu.

Przepis na tłuczoną surówkę z ogórków 

Składniki:

  • 2 duże ogórki
  • pół ząbka czosnku
  • 1-2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól i cukier do smaku
  • kruszone papryczki chili

Przygotowanie:

1. Ogórki bardzo dokładnie myjemy (nie obieramy), kroimy na mniejsze kawałki i przesypujemy do worka. Teraz bierzemy tłuczek do mięsa i lekko miażdżymy ogórki w worku, a następnie rozwiązujemy reklamówkę i przesypujemy je do miski. Pokruszone ogórki solimy i odstawiamy na kilka minut.

2. W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając olej sezamowy, ocet ryżowy, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cukier i sól. Następnie odcedzamy zebraną wodę i mieszamy ogórki z sosem. Surówkę można jeść od razu, ale najlepiej smakuje po 1-2 godzinach w lodówce.