Najlepsze surówki to takie, przy których nie trzeba się narobić, są z dostępnych i tanich składników i smakują wybornie. Zdarza się, że zaczynamy popadać w rutynę i do każdego obiadu robimy tę samą, sprawdzoną surówkę. Nawet najlepsza surówka może się znudzić domownikom, dlatego warto eksperymentować i modyfikować nawet swoje ulubione przepisy. I tak wystarczy podmienić sos, zamiast kukurydzy dać groszek, kapustę białą zamienić na czerwoną, a cebule na por. Malutkie zmiany mogą przynieść czasami zaskakująco dobre efekty. Do tego rodzina nie będzie kręcić nosem, ze znów to samo.

Prosta surówka z 3 składników

Dziś proponujemy wam błyskawiczna surówkę z 3 składników. Smakuje doskonale dzięki wyrazistemu sosowi, który połączy wszystko w całość. Główny składnik to młoda kapusta, którą warto wykorzystywać zarówno do surówek, jak i do dań na ciepło. Młoda kapusta duszona to przysmak z dzieciństwa, który warto serwować kolejnym pokoleniom.

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1/2 pęczka świeżej natki koperku
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 3 szczypty soli

Na sos:

  • 2 łyżeczki płynnego miodu naturalnego
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 3 szczypty pieprzu mielonego czarnego

Na początku przygotujcie sos. Wymieszajcie dokładnie w miseczce wszystkie składniki. Będzie gotowy, gdy ładnie się połączą i stworzą emulsję.

Kapustę umyjcie, usuńcie twarde liście z góry i resztę poszatkujcie w cieniutkie paseczki. Wrzućcie do miski i dodajcie sól. Chwilę wszystko mieszajcie i lekko ugniatajcie. Odstawcie na 10 minut. Natkę koperku dokładnie wypłuczcie pod wodą, osuszcie i drobno posiekajcie.  Odlejcie nadmiar wody z kapusty, dosypcie zieleninę i wsypcie odsączoną kukurydzę. Wlejcie przygotowany wcześniej sos i dokładnie wszystko wymieszajcie.

Surówka jest gotowa do podania, ale będzie jeszcze lepsza, gdy postoi chwilę w lodówce, żeby składniki "przeżarły" się razem z sosem.