Latem wielu z nas w kółko nastawia ogórki małosolne, jednak zwykle po prostu chrupiemy je solo, a warto zrobić z nich coś więcej. Najlepszym wyborem będzie prosta, choć pełna smaku sałatka. Ten przepis składa się tylko z kilku produktów, ale efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Spróbujcie sami, a będziecie jedli go w kółko.
Pomysł na ogórki małosolne inaczej
Wystarczy wymieszać je z cebulą, chili, sezamem i świeżą kolendrą, a powstanie genialna sałatka w azjatyckim stylu. Do tego jeszcze tylko prosty sos na bazie oliwy, miodu, soku z cytryny lub limonki oraz i gotowe. To połączenie słonego, słodkiego, ostrego i kwaśnego smaku tworzy fenomenalną mieszankę, która trafia we wszystkie gusta i sprawia, że ciężko oderwać się od miski.
Jeśli chodzi o przygotowanie, to wszystkie chwyty są dozwolone, gdyż ogórki małosolne możemy pokroić w dowolny sposób, zarówno w plasterki, kostkę, jak i paski. Całą resztę produktów dość drobno siekamy, mieszamy i gotowe. Zobaczcie, jak zrobić sałatkę z ogórków małosolnych krok po kroku.
Prosty przepis na sałatkę z ogórków małosolnych
Składniki:
- 250 g ogórków małosolnych
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 papryczka chili
- łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżka prażonego sezamu
- kilka gałązek świeżej kolendry
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w dowolne kawałki, a cebulę w cienkie piórka. Papryczkę chili wydrążamy z pestek i bardzo drobno siekamy. Nasiona sezamu delikatnie prażymy na suchej patelni, a kolendrę płuczemy i siekamy lub drobno rwiemy w palcach. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i łączymy z olejem, miodem i przyprawami. Dokładnie mieszamy i posypujemy po wierzchu kolendrą i sezamem.
Co można zrobić z ogórków małosolnych?
Na sałatkach nie kończą się jednak pyszne możliwości, gdyż z ogórków małosolnych można wyczarować wiele innych smakołyków. Szczególnie pysznym wyborem na lato będzie chłodnik z ogórków małosolnych. Jeśli jednak pomimo upałów wolicie tradycyjne zupy na ciepło, niczym z babcinej kuchni, to posmakuje wam zupa ogórkowa z małosolnych, która jest nieco delikatniejsza od klasycznej - na bazie ogórków kiszonych.