Surówka z pora to jeden z klasyków, które najczęściej pojawiają się na naszych talerzach obok kotleta i ziemniaków. Zwykle jednak robimy ją tylko z jabłkiem i marchewką, a inny dodatek znacznie bardziej do niej pasuje. Zobaczcie, jak zrobić surówkę z pora, aby smakowała lepiej niż kiedykolwiek. Wystarczy tylko parę podstawowych dodatków.

Surówka z pora - o tym trzeba pamiętać

Każdy przepis na surówkę z pora wygląda podobnie. najpierw dokładnie myjemy biało-zielone warzywo, a potem je siekamy i wrzucamy do miski z innymi dodatkami. Warto jednak dorzucić jeszcze 1 krok przygotowania, który zajmie dosłownie minutę, a przyniesie daniu wiele dobrego. Nie każdy bowiem pamięta o tym, aby przelać posiekanego pora wrzątkiem, a potem zimną wodą, a dopiero wtedy wymieszać go z resztą składników. Dzięki tej prostej czynności por nie będzie aż tak ostry, a do tego stanie się bardziej lekkostrawny dla naszych żołądków. 

Jak zrobić najlepszą surówkę z pora?

Aby surówka z pora smakowała i wyglądała jeszcze lepiej niż zwykle, warto dodać do niej nieco drobno poszatkowanej czerwonej kapusty. Dzięki takiemu dodatkowi mieszanka stanie się kolorowa, bardziej chrupiąca, a do tego jeszcze zdrowsza i bogatsza w witaminy. Trzeba tylko zachować odpowiednie proporcje, aby nasz porowy przepis nie zamienił się w surówkę z czerwonej kapusty. Zobaczcie dokładny przepis. Oto prosta surówka z pora i kapusty czerwonej krok po kroku.

Przepis na surówkę z pora i kapusty

Składniki:

  • 1 duży por,
  • 1/4 główki czerwonej kapusty,
  • 1 marchew,
  • 1 niewielkie jabłko,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie szczypiorek do dekoracji.

Przygotowanie:

Por przekrajamy wzdłuż na pół i dokładnie myjemy. Następnie kroimy go w cieniutkie półplasterki i zalewamy wrzątkiem, a po kilku sekundach przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Kapustę drobno siekamy, a jabłko i marchew obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dodajemy do pora, dorzucamy też majonez, jogurt i sok z cytryny, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po dokładnym wymieszaniu sałatka z pora i kapusty jest gotowa, ale najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.