Surówka z pora pasuje do wielu potraw. Ostry por nadaje jej wyrazistości, ale dzięki dodatkom, całość jest dużo łagodniejsza.

Co dodać do surówki z porem?

Najczęściej do pora dodajemy jabłko, jajka, kukurydzę, albo żółty ser. Tym razem mamy surówkę z innym dodatkiem, który zaskoczył nas totalnie. Surówka nabiera nowego, świeżego smaku, łącząc ostre ze słodkim w idealnych proporcjach. Gdy całość okrasimy pysznym sosem, można taką surówkę jeść bez żadnych dodatków, prosto z miski. Lepiej od razu zróbcie więcej, jeśli chcecie, by coś zostało do obiadu.

5-minutowa surówka z porem

Najczęściej do pora dodajemy starte jabłko. A wystarczy zamienić jabłko na gruszkę i otrzymamy zupełnie nowy smak.

Tę surówkę zrobicie szybciej, niż zdążą ugotować się ziemniaki. Do jej przygotowania potrzebujecie

  • 1 por
  • 2 gruszki
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżkę majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżki miodu
  • sól, pieprz do smaku

Por umyjcie, usuńcie zniszczone zewnętrzne liście i pokrójcie białą część na cienkie półtalarki. Zieloną część możecie wykorzystać do rosołu. Gruszki obierzcie, usuńcie gniazda nasienne i zetrzyjcie na grubych oczkach. Jeśli będą zbyt soczyste, przełóżcie na sitko i poczekajcie, aż nadmiar soku spłynie. Przełóżcie gruszki do miski i od razu skropcie sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Dodajcie posiekany por. W kubeczku wymieszajcie majonez z jogurtem, doprawcie solą, pieprzem i dodajcie miód. Wymieszajcie wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.Gotowym sosem polejcie por z gruszką i wszystko dokładnie wymieszajcie. Surówkę można podawać od razu, ale jak poleży w lodówce kilkanaście minut będzie jeszcze lepsza.

Jakie gruszki wybrać do surówki z porem?

Najlepsze będą gruszki w miarę twarde i lekko dojrzałe. Zbyt miękkie i dojrzałe nie tylko nie będą chrupać jak należy, ale będzie też problem z ich tarciem. Poza tym puszczą za dużo soku i oprócz słodkiej papki nic z nich praktycznie nie zostanie. Dlatego polecamy gruszki lukasówki, komisówka, albo paryżanka.