Babka wielkanocna to symbol świąt. Nie możecie zdecydować się jaką babkę podacie na świątecznym stole w tym roku? Możliwości jest wiele, ale w większości domów prym wiodą zwykle ta drożdżowa i piaskowa. Obie są jednak dość suche, a nie każdy lubi taką strukturę ciasta. Jeśli więc jesteście miłośnikami wilgotnych wypieków, wybierzcie ten z poniższego przepisu, a z pewnością się nie zawiedziecie.
Jak zrobić wilgotną babkę wielkanocną?
W sieci co roku mnożą się kolejne przepisy na babkę wielkanocną, ale czasem nie warto kombinować i lepiej wybierać sprawdzone receptury. Jednym z takich przepisów jest cytrynowe ciasto na bazie serka mascarpone. Dodatek tego tłustego, kremowego nabiału sprawia, że masa po upieczeniu zachwyca delikatnością i puszystością, ale jednocześnie pozostaje przyjemnie wilgotna. Dodatkowego "nawilżenia" dodaje tu też cytryna i to w podwójnym wydaniu, gdyż do masy używa się nie tylko soku wyciśniętego z cytrusa, ale i otartej z niego skórki, co podkręca zarówno smak, jak i aromat gotowego wypieku.
Ten prosty przepis na ciasto cytrynowe pochodzi z bloga gotujzcukiereczkiem.pl i świetnie nadaje się do upieczenia nie tylko w keksówce (jak robi to autorka), ale także w formie na babkę. W ten sposób powstanie idealnie puszysta, a przy tym wilgotna babka wielkanocna. Zobaczcie dokładne proporcje składników poniżej i pamiętajcie, że wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego jajka, masło i serek mascarpone należy wyciągnąć z lodówki co najmniej godzinę wcześniej.
Prosta babka cytrynowa - przepis
Składniki:
- 2 jajka,
- 90 g masła,
- 250 g serka mascarpone,
- 1 cytryna,
- 220 g mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 150 g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 12 g proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- pół szklanki cukru pudru.
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni. Teraz ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy całe jajka i krótko miksujemy, po czym stopniowo wsypujemy wszystkie suche składniki. Po połączeniu wszystkiego na jednolite ciasto dorzucamy serek mascarpone (powoli, po 1 łyżce), ciągle mieszając, a na koniec wlewamy sok z połowy cytryny oraz otartą z całego owocu skórkę i po raz ostatni łączymy całość.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 55 minut. Upieczoną babkę odstawiamy do wystudzenia, a w międzyczasie robimy szybki i prosty lukier, czyli mieszamy sok z drugiej połowy cytryny oraz cukier puder. Gotowym lukrem polewamy przestudzoną babkę i jeszcze raz odstawiamy, aby polewa zastygła.
Źródło: gotujzcukiereczkiem.pl