Gdy myślimy o wielkanocnych słodkościach, na pierwszym miejscu pojawia się babka wielkanocna. Można ją zrobić na wiele sposobów. Najpopularniejsze przepisy to babka budyniowa, babka piaskowa, babka majonezowa, czy babka drożdżowa. Jednak na tym przepisy się nie kończą. Co roku pojawiają się nowe receptury, wzbogacone o ciekawe dodatki. Tomasz Strzelczyk pokazał swój pomysł na babkę. W środku dodał składnik, który zazwyczaj spożywamy w innej formie.

Babka wielkanocna adwokat od Tomka Strzelczyka

Jeśli szukacie przepisu na wyjątkowo smaczną i wilgotną babkę, ten przypadnie wam do gustu. Tomek Strzelczyk nie byłby sobą, gdyby nie dodał od siebie coś ekstra. W tym wypadku jest to likier adwokat. Dodaje do ciasta całkiem sporo tego trunku, bo aż 200 ml. Dzięki temu babka wychodzi cudownie wilgotna, kremowa i aromatyczna. Już w pierwszym kęsie wyczuwalna jest nuta likieru jajecznego. Przygotujcie:

ciasto:

  • 5 jaj
  • 130 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 60 g mąki krupczatki
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 200 ml likieru adwokat
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

polewa:

  • 150 g białej czekolady
  • 50 ml likieru adwokat
  • 50 ml śmietanki 36 proc

Zacznijcie od dokładnego utarcia jajek z cukrem. Do miski wbijcie całe jajka, dodajcie cukier i cukier waniliowy. Ubijajcie mikserem do czasu, aż cukier się roztopi, a jajka zmienią kolor na bardzo jasny kremowy. Do ubitych jajek wlewajcie powoli 200 ml oleju rzepakowego, ciągle ubijając masę mikserem na małych obrotach. Gdy jajka połączą się dokładnie z olejem przychodzi czas na gwiazdę przepisu, czyli likier adwokat. Dodajemy go powoli do masy, nie wyłączając miksera.
Czas na suche składniki, które najpierw połączcie w oddzielnym naczyniu. Wsypcie mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Wymieszajcie suche składniki i zacznijcie dosypywać powoli do mokrych, stale ubijając, do czasu, aż powstanie jednolite ciasto.
Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni C.
Przygotujcie teraz foremkę na babkę. Wysmarujcie ją tłuszczem i obsypcie bułką tartą lub krupczatką. Do tak przygotowanej formy przelejcie ciasto na babkę. Włóżcie do nagrzanego piekarnika na około 50 minut. Po tym czasie warto sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona, bo każdy piekarnik piecze nieco inaczej.
Zanim wyjmiecie babkę z formy, pozostawcie na chwilę, by przestygła. To istotne, by nie pokruszyła się podczas wyciągania.
W tym czasie przygotujcie polewę. Do rondelka wlejcie 50 ml śmietanki i doprowadźcie ją do wrzenia. W międzyczasie pokruszcie na mniejsze kawałki białą czekoladę, szybciej się rozpuści. Gdy śmietanka będzie już gorąca, dodajcie likier i białą czekoladę. Mieszajcie do chwili, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita, gładka masa.
Chłodną babkę wyciągnijcie z formy, przełóżcie na blat i polejcie od góry czekoladową polewą.

Uwaga
Pamiętajcie, by nie kroić ciepłej babki. Straci swoją wilgoć, na której nam najbardziej zależy. Poczekajcie, aż będzie całkiem zimna i dopiero wtedy poczęstujcie nią gości.

Jaki olej najlepszy do babki?

Tomek Strzelczyk poleca olej rzepakowy. Ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku ciasta, a równocześnie sprawi, że ciasto będzie wilgotne i dobrze wypieczone. Ale można też dodać oliwę, jest ona jednak znacznie droższa.

Wilgotna babka wielkanocna

Aby babka wyszła wilgotna, można ją wzbogacić o kilka składników:

  • dodatek mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki)
  • dodatek majonezu - wystarczy 5 łyżek na ciasto
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub pomarańczy (1/4 szklanki)
  • po upieczeniu warto zawinąć babkę w folię i schować do lodówki, by nie traciła wilgoci
  • babka z dodatkiem oleju zamiast masła dłużej zachowa świeżość, będzie puszysta i wilgotna

Źródło: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA