Lubicie śledzie pod pierzynką i co roku podajecie je na święta? Zamiast znów siekać składniki i układać je warstwami w misce, lepiej zróbcie w tym roku coś ciekawszego i jeszcze przyjemniejszego do krojenia i jedzenia. Zobaczcie, jak powstaje prosta babka śledziowa, a od razu nabierzecie ochoty, by ją przygotować.
Czym jest babka śledziowa?
Babka śledziowa to nic innego jak warstwowa sałatka z dodatkiem żelatyny, przygotowywana w blaszce na babkę. Poza tym 1 składnikiem, reszta produktów jest już zupełnie klasyczna, jednak jest on niezastąpiony, bo to właśnie on sprawia, że po wyjęciu z formy składniki zachowują kształt babki świątecznej, przez co danie prezentuje się na stole 100x lepiej. Samo przygotowanie nie jest trudne, ale przyda się trochę cierpliwości, dlatego warto przygotować ten przepis 1 dzień wcześniej. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie wypróbujcie taką efektowną przystawkę na święta.
Przepis na babkę śledziową
Składniki:
- 3 płaty śledziowe,
- 3 jajka na twardo,
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 2 buraki,
- 5 łyżek majonezu,
- 25 g żelatyny,
- 125 ml wody.
Przygotowanie:
Buraki, ziemniaki i marchew dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie studzimy warzywa i obieramy je ze skórki, a potem ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z kolei śledzie i jajka na twardo drobno siekamy. Wszystkie rozdrobnione składniki wrzucamy do oddzielnych miseczek.
W połowie szklanki wody rozpuszczamy żelatynę, po czym odstawiamy ją na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy całość, a następnie zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Gdy żelatyna lekko ostygnie, łączymy ją z majonezem i rozlewamy tę mieszankę po równo do każdej miseczki z pokrojonymi składnikami. Każdy produkt dokładnie mieszamy z żelatynowym sosem.
Formę na babkę wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy w niej kolejno buraki, marchew, ziemniaki, jajka i śledzie. Wypełnioną blaszkę wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem wystarczy tylko położyć na wierzchu formy deskę do krojenia i ostrożnie przewrócić całość do góry dnem, a babka śledziowa powinna łatwo wyjść.