Lubicie śledzie pod pierzynką i co roku podajecie je na święta? Zamiast znów siekać składniki i układać je warstwami w misce, lepiej zróbcie w tym roku coś ciekawszego i jeszcze przyjemniejszego do krojenia i jedzenia. Zobaczcie, jak powstaje prosta babka śledziowa, a od razu nabierzecie ochoty, by ją przygotować. 

Czym jest babka śledziowa?

Babka śledziowa to nic innego jak warstwowa sałatka z dodatkiem żelatyny, przygotowywana w blaszce na babkę. Poza tym 1 składnikiem, reszta produktów jest już zupełnie klasyczna, jednak jest on niezastąpiony, bo to właśnie on sprawia, że po wyjęciu z formy składniki zachowują kształt babki świątecznej, przez co danie prezentuje się na stole 100x lepiej. Samo przygotowanie nie jest trudne, ale przyda się trochę cierpliwości, dlatego warto przygotować ten przepis 1 dzień wcześniej. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie wypróbujcie taką efektowną przystawkę na święta.

Przepis na babkę śledziową

Składniki:

  • 3 płaty śledziowe,
  • 3 jajka na twardo,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 buraki,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 25 g żelatyny,
  • 125 ml wody.

Przygotowanie:

Buraki, ziemniaki i marchew dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie studzimy warzywa i obieramy je ze skórki, a potem ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z kolei śledzie i jajka na twardo drobno siekamy. Wszystkie rozdrobnione składniki wrzucamy do oddzielnych miseczek.

W połowie szklanki wody rozpuszczamy żelatynę, po czym odstawiamy ją na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy całość, a następnie zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Gdy żelatyna lekko ostygnie, łączymy ją z majonezem i rozlewamy tę mieszankę po równo do każdej miseczki z pokrojonymi składnikami. Każdy produkt dokładnie mieszamy z żelatynowym sosem. 

Formę na babkę wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy w niej kolejno buraki, marchew, ziemniaki, jajka i śledzie. Wypełnioną blaszkę wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem wystarczy tylko położyć na wierzchu formy deskę do krojenia i ostrożnie przewrócić całość do góry dnem, a babka śledziowa powinna łatwo wyjść.