Babka drożdżowa, piaskowa i cytrynowa to klasyka na wielkanocnym stole, ale okazuje się, że jest pewna równie smaczna, a znacznie tańsza alternatywa. Mało kto wie, że genialne ciasto można zrobić bez grama mleka i masła oraz ani jednego jajka. Jak to możliwe? Babka na wodzie to hitowy sposób na tani i efektowny wypiek. Spróbujcie sami, a będziecie zachwyceni.

Babka na wodzie - z czym to się je?

Choć ta nazwa zaskakuje każdego, to rzeczywiście babkę można i zdecydowanie warto zrobić na wodzie. Tak przygotowane ciasto wychodzi dużo tańsze, a wcale nie odbiega smakiem od tradycyjnej baby wielkanocnej. Co więcej, babka bez jajek i mleka pogodzi wszystkich gości przy świątecznym stole, gdyż sprawdzi się nawet dla alergików i osób na diecie bezglutenowej. Dodatkowym atutem jest łatwość i szybkość przygotowania tego przepisu. 

Pomimo bardzo prostego składu, niezbędny jest tu jednak 1 nietypowy dla deserów dodatek, czyli 1 łyżka octu. Choć ten produkt nie kojarzy nam się ze słodkościami, to właśnie on nawilża ciasto, nadając mu wyjątkową puszystość i lekkość. Najlepiej sprawdzi się tu ten jabłkowy lub z białego wina, gdyż mają one nieco łagodniejszy smak i aromat niż najpopularniejszy ocet spirytusowy.

Przepis na babkę czekoladową na wodzie

Jak zrobić babkę na wodzie?  Aby przygotować to pyszne ciasto, potrzebne będą tylko: 1 szklanka zimnej wody, 80 ml oleju, 400 g mąki pszennej, 150 g cukru, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżka octu i mała szczypta soli.

Na początku należy wymieszać w jednej misce suche produkty, czyli mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną i odrobinę soli. W drugiej natomiast łączymy wodę, olej i ekstrakt waniliowy. Następnie krótko miksujemy suche i mokre składniki, aż stworzą gładką, aksamitną masę.

Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut