Co prawda święta już minęły, ale kto powiedział, że tylko wtedy warto piec babki? Ta z poniższego przepisu wychodzi tak pyszna, że można ją robić przez cały rok, bez specjalnych okazji. Zobaczcie, jak prosta w przygotowaniu jest babka marchewkowa i koniecznie spróbujcie ją upiec, a zakochacie się od pierwszego kęsa.

Jak się robi babkę marchewkową?

Babka marchewkowa powstaje właściwie tak samo, jak klasyczne ciasto marchewkowe, ale dodatkowym plusem jest też oczywiście jej wygląd, gdyż prezentuje się znacznie bardziej smakowicie. Sam przepis jest banalnie prosty i wymaga użycia tylko kilku podstawowych składników oraz dodatków w postaci orzechów włoskich i odrobiny cynamonu. Jedyne, o czym musicie tu pamiętać to to, że wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową, a więc zarówno surową marchewkę, jak i jajka, czy olej należy wyjąć z lodówki co najmniej godzinę wcześniej.

Drugą ważną sprawą jest odpowiednie rozdrobnienie głównego składnika, dlatego zwróćcie uwagę, aby zetrzeć marchew na tarce o jak najmniejszych oczkach. Przez zbyt duże kawałki, konsystencja masy nie będą idealnie jednolita i w efekcie marchewka będzie bardzo dominowała w gotowym cieście.

babka marchewkowa przepis

Babka marchewkowa - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach,
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 3/4 łyżeczki cynamonu,
  • garść posiekanych orzechów włoskich,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki sypkie, czyli mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cynamon. Do drugiej wbijamy całe jajka i ubijamy je z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo wlewamy olej, ciągle miksując całość. Teraz do płynnej masy dodajemy startą marchew, posiekane orzechy i łączymy całość, a na koniec wsypujemy suche produkty i po raz ostatni mieszamy wszystko łyżką. 

Tak przygotowane ciasto marchewkowe przelewamy do wysmarowanej tłuszczem foremki na babkę lub wyłożonej papierem keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Gotowa babka marchewkowa powinna całkowicie ostygnąć zanim posypiemy ją cukrem pudrem i pokroimy.

Nie tylko babka - inne przepisy z marchewki

Jeśli babka marchewkowa nie trafi w wasze gusta, to spróbujcie jeszcze kilku innych pomysłów na smakołyki z karotką w roli głównej. Na szczególną uwagę zasługują tutaj muffinki marchewkowe, które idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Z kolei na szybki deser dla gości strzałem w dziesiątkę będzie krucha tarta marchewkowa, a na te większe okazje polecamy efektowny tort marchewkowy, idealny dla tych, którzy nie przepadają za klasycznym biszkoptem przekładanym kremem. 

 

Źródło: przepisyjoli.com