Pieczony schab czy karkówka często pojawiają się na naszych stołach, jednak nie każdemu wychodzą tak samo. Zamiast mięciutkiego, delikatnego i rozpływającego się w ustach mięsa, czasem otrzymujemy twardą jak podeszwa i gumowatą pieczeń, jednak gdy zastosujecie prosty patent z kiwi, w przyszłości unikniecie takiego scenariusza. Wystarczy tylko 1 niewielki owoc, a efekt będzie zachwycający.
Jak działa marynata do mięsa z kiwi?
Co zrobić, żeby mięso nie było twarde? Pewnie słyszeliście o marynowaniu w jogurcie czy maślance, ale zastanawialiście się kiedyś, czy kiwi zmiękcza mięso? Okazuje się, że to prawda i zdecydowanie warto przetestować ten genialny patent. Wszystko za sprawą zawartego w tym owocu enzymu, czyli aktynidyny, która przyspiesza rozkładanie białek. Marynata z kiwi jest więc genialnym naturalnym zamiennikiem soli zmiękczającej.
Choć pomysł łączenia schabu czy karkówki z egzotycznym owocem może wydawać się dziwny, to rzeczywiście rezultaty są warte zaryzykowania. To właśnie dzięki działaniu tego składnika, mięso marynowane w kiwi staje się miękkie i delikatne już po 15 minutach, więc nie trzeba zostawiać go w przyprawach na kilka godzin czy jak w wielu klasycznych przepisach - nawet na całą noc. Kiedy spróbujecie gotowej pieczeni przyrządzonej w takiej marynacie, wszystkie wątpliwości odejdą i odtąd będziecie już stale stosować ten wyjątkowy patent.
Przepis na marynatę do mięsa z kiwi
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 2 niewielkie kiwi,
- 1 ząbek czosnku,
- mielona papryka słodka i ostra,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka octu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kiwi obieramy i blendujemy na gładki mus. Następnie dodajemy do owocowej papki olej, ocet, wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie oczyszczone mięso zanurzamy w tej mieszance na 15 minut, po czym przekładamy do blachy lub naczynia żaroodpornego i pieczemy jak zwykle.