Pączki, faworki czy oponki serowe to obowiązkowe słodkości na koniec karnawału. Każdy z tych rarytasów smakuje genialnie i trudno się im oprzeć, jednak już ich przygotowywanie nie jest takie łatwe. Wyrabianie, ukręcanie, wycinanie czy lepienie zajmuje sporo czasu. Dodatkowo na koniec czeka nas smażenie na głębokim tłuszczu, co wiąże się dodatkowo z wietrzeniem mieszkania przez kolejne godziny. Oczywiście są sposoby, bo wszystko ułatwić i przyspieszyć i często piszemy o tych trikach, jednak dziś chcemy wam pokazać inny deser, który z powodzeniem może stanąć w szranki z pączkami i oponkami. Kto wie, może nawet zwycięży.

Zawijasy z ciasta francuskiego

Zamiast więc wyrabiać, czekać, a potem smażyć kolejne pączki tradycyjne na tłusty czwartek, zróbcie tym razem coś znacznie szybszego, ale równie pysznego. Oczywiście główną rolę zagra tu gotowe ciasto francuskie. Być może na pierwszy rzut oka pomyśleliście, że to cynamonki. Nic bardziej mylnego. W środku tych ślimaczków znajdziecie obłędne nadzienie migdałowe. Zobaczcie dokładnie, jak przygotować te pyszności. Z przepisu wychodzi 16 pysznych zawijasów.

Potrzebujecie:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka

Nadzienie migdałowe:

  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Piekarnik nagrzejcie do 190°C. Formę na muffinki posmarujcie tłuszczem.
W misce połączcie masło, jajko, mąkę migdałową, cukier, ekstrakt migdałowy, ekstrakt waniliowy i sól. Całość dokładnie wymieszajcie, by powstała jednolita masa.  
Rozwińcie pierwszy płat ciasta francuskiego i posmarujcie go połową masy migdałowej.
Płat ciasta francuskiego przekrójcie wzdłuż na pół. Następnie przekrójcie każdy pasek ponownie na pół, a następnie jeszcze raz na pół. Z jednego arkusza ciasta francuskiego powinno wyjść 8 pasków o jednakowej wielkości. Każdy pasek zwińcie jak ślimak i włóżcie do przygotowanej formy na muffiny.
To samo zróbcie z drugim płatem ciasta francuskiego. Czyli posmarujcie masą, pokrójcie na paski, zwińcie i włóżcie do formy na muffinki.
Rozmąćcie jajko z mlekiem i taką mieszanką posmarujcie każdy ślimaczek od góry i po bokach.
Włóżcie do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut lub do momentu, aż staną się złotobrązowe.
Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku przez 5-10 minut, a następnie wyciągnijcie i od razu obtoczcie w cukrze, by ładnie oblepił każdy rulonik.

Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu i jesteśmy pewni, że znikną tak szybko, jak je przygotowaliście.