Początek karnawału to czas słodkich wypieków, jednak nie każdy ma czas i chęci na wyrabianie, wałkowanie i smażenie faworków czy pączków. W takiej sytuacji najlepiej skorzystać ze sprawdzonego przepisu Siostry Anastazji, a genialny deser będzie gotowy raz-dwa i to bez brudzenia wałka. Zobaczcie, jak zrobić odrywane pączki serowe, a nie wrócicie już do klasycznej babcinej receptury.

Jak zrobić pączki serowe Siostry Anastazji? Wałek nie będzie potrzebny

Przepis na pączki serowe Siostry Anastazji wyróżnia się wśród innych podobnych receptur, bo chociaż ciasto robi się z klasycznych składników, to gotowej masy nie trzeba wałkować i wycinać, tylko po prostu odrywać kawałki i formować z nich w dłoniach niewielkie kuleczki. Dzięki temu całą praca idzie znacznie szybciej, a do tego bez bałaganu w kuchni. 

Co ciekawe, odrywane pączki bez wałkowania można zarówno smażyć, jak i piec, co sprawia, że możecie przygotować 2 różne desery z jednego ciasta. Najlepiej przetestujcie więc obie wersje i sami zdecydujcie która smakuje wam bardziej. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje i sposób przygotowania.

Przepis na pączki serowe Siostry Anastazji

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu (najlepiej półtłustego),
  • 250 g mąki,
  • 80-100 g śmietany 18%,
  • 4 jajka,
  • 5 czubatych łyżek cukru,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • niewielka szczypta soli.

Przygotowanie:

Twaróg dokładnie odsączamy i rozgniatamy widelcem na gładką masę. Następnie dodajemy do niego jajka, śmietanę, spirytus i oba cukry. Na koniec przesiewamy mąkę z sodą i solą, a następnie dokładnie mieszamy całość na jednolite ciasto. 

Teraz lekko zwilżamy dłonie i odrywamy z gotowej masy niewielkie kawałki, po czym formujemy z nich kuleczki. Tak przygotowane pączki serowe od razu wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut, aż będą chrupiące i rumiane z każdej strony. 

Gotowe pączki serowe wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy je cukrem pudrem.