Znudziły się wam wszystkie pomysły na przystawki na imprezę i szukacie prostego, ale efektownego dania dla gości? Ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę, a co najważniejsze, nie wymaga wielu składników, a samo przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Weźcie rolkę ciasta francuskiego i popularne mięso, dorzućcie kilka tanich dodatków, a smak i wygląd dania zachwyci wszystkich przy stole.

Co zrobić z ciasta francuskiego?

Być może na waszych stołach pojawił się już kiedyś kurczak w cieście francuskim w formie sakiewek, rożków czy kopert na kilka kęsów, ale jest jeszcze prostsza wersja tego dania. Wystarczy tylko zawinąć w płat ciasta francuskiego podsmażone kawałki piersi z kurczaka i zwinąć wszystko jak roladę. W ten sposób wszystko przebiega dużo szybciej, a my nie musimy męczyć się ze sklejaniem i formowaniem ciasta w wymyślne kształty. Gotowy rulon musimy tylko włożyć do piekarnika i cierpliwie poczekać, a potem kroić upieczoną roladę na plasterki i serwować na talerze. Zobaczcie, jakie to proste.

Przepis na ciasto francuskie z kurczakiem

Składniki:

  • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • słodka i ostra papryka oraz ulubione zioła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka startego sera żółtego,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka drobno siekamy i posypujemy wszystkimi przyprawami. Następnie dokładnie mieszamy mięso i wstawiamy je do lodówki, aby marynowało się w czasie przygotowania pozostałych składników. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Zarumienione warzywa zdejmujemy na talerz studzimy, a na tej samej patelni podsmażamy przyprawionego kurczaka.

Usmażone mięso również odstawiamy do przestudzenia, a następnie rozwijamy ciasto francuskie i nakładamy na nie kolejno cebulę z czosnkiem, tarty ser i usmażonego kurczaka. Wszystko ciasno zwijamy w roladę i smarujemy na wierzchu rozmąconym jajkiem. Gotowe ciasto francuskie z kurczakiem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 35-40 minut.