Pączki, faworki, oponki, a może racuchy? Karnawał to najlepszy czas na przygotowywanie wszelkiego rodzaju pyszności z głębokiego tłuszczu. Wszyscy kochamy ich smak smażonego ciasta, ale każdego denerwuje zapach, jaki zostaje w domu po takich przepisach. Swąd rozgrzanego oleju nie tylko szybko rozprzestrzenia się po pomieszczeniach, ale dodatkowo mocno wnika w nasze ubrania, a nawet włosy. Jest jednak prosty sposób, aby temu zaradzić. Wystarczy użyć taniego produktu z kuchennej szafki, który szybko wchłonie zapach smażenia.

Jak pozbyć się zapachu smażonego oleju?

Jak pozbyć się zapachu smalcu i oleju rzepakowego, roznoszącego się po całej kuchni w trakcie smażenia? Okazuje się, że woń dymiącego tłuszczu fantastycznie niweluje zwykły ocet spirytusowy. Ten tani i łatwo dostępny składnik działa znacznie lepiej niż wszelkiego rodzaju odświeżacze kupione w sklepach. Wystarczy zagotować w garnku szklankę wody z 2 łyżkami octu, a kiedy płyn zacznie wrzeć, odstawić go z ognia, aby powoli parował. Jeśli martwicie się, że ocet sam w sobie zostawi w pomieszczeniu mocny, kwaśny zapach, to nie musicie się obawiać, gdyż ten bardzo szybko wyparuje i zniknie.

Co dobrze pochłania zapachy? Wypróbuj też te produkty

Jeśli akurat nie macie w swojej kuchni octu, możecie wypróbować również inne domowe sposoby na niwelowanie zapachów. W swoich szafkach znajdziecie znacznie więcej kuchennych składników, które działają jak pochłaniacze smrodku i odświeżacze powietrze. Wśród nich można wymienić takie produkt jak:

  • cynamon,

Należy rozsypać go na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 30 minut. Już podczas pieczenia w domu będzie unosił się piękny zapach, ale po skończonym procesie warto dodatkowo otworzyć drzwiczki piekarnika, aby woń była jeszcze silniejsza.

  • skórka z cytryny, goździki,

Oba te produkty należy zagotować w wodzie, a następnie dać takiemu roztworowi parować, roznosząc zapach po całym pomieszczeniu.

  • kawa ziarnista z sodą,

Ziarna kawy i sproszkowaną sodę mieszamy w miseczce i zostawiamy na kuchennym blacie na całą noc.

  • suszone zioła,

Ulubione suszone zioła wysypujemy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni.