Pyszna i aksamitna jajecznica to doskonała propozycja na weekendowe śniadanie. Podczas jej przygotowywania liczy się między innymi jakość składników, kupujcie jajka z zaufanego źródła, najlepiej z takiego, gdzie macie pewność, że kury są chowane w ekologicznych warunkach i należycie karmione. Druga ważna rzecz to technika, jakiej używacie do robienia jajecznicy. Poniżej przedstawiamy trik, dzięki któremu zawsze wyjdzie idealna.
Trik na pyszną jajecznicę
Okazuje się, że sekretem gładziutkiej i doskonale smacznej jajecznicy jest zdejmowanie jej z ognia podczas smażenia. Co dokładnie należy zrobić?
- Najpierw wbijcie 3 jajka do rondelka.
- Dodajcie odrobinę masła.
- Ustawcie jajecznicę na średnim ogniu.
- Całość dokładnie wymieszajcie.
- Gdy jajka zaczną się ścinać – zdejmijcie rondelek z ognia, a następnie ustawcie go tam ponownie.
- Taki zabieg powtarzajcie 3 razy.
- Po tym czasie otrzymacie cudownie gładką i aksamitną jajecznicę.
Inne metody, żeby jajecznica wyszła aksamitna i smakowita
Pamiętajcie, żeby nie przyprawiać jajecznicy na samym początku. Zróbcie to dopiero przed jej podaniem. Kolejna ważna zasada mówi o tym, żeby smażenie jajecznicy rozpocząć na zimnej patelni i na małym ogniu.
Zadbajcie też o to, żeby w trakcie smażenia jajecznicy cały czas mieszać zawartość patelni. Kiedy jajecznica wydaje się już idealna – nie dopuśćcie do tego, by jajka ścięły się jeszcze bardziej – wtedy potrawa wyjdzie sucha i niesmaczna.