Gdy zbliżają się święta, robię sobie w głowie listę obowiązkowych potraw, ale też tych, które serwuję tylko w moim domu. Oprócz klasycznego barszczu, śledzi, czy krokietów z kapustą i grzybami mam kotleciki ziemniaczane do ryby oraz tatar z łososia. Te dwa ostatnie dania rzadko występują w innym domu, ale gwarantuję, że gdy je zrobicie, włączycie do świątecznego menu na stałe, tak jak ja.

Najlepszy tatar z łososia na święta

Do tatara z łososia wybierajcie rybę najświeższą. Podajemy ją na surowo, więc musi pochodzić z najlepszego źródła i z gwarancją, że jest świeża. Łosoś to bardzo wartościowa ryba. Jest świetnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu oraz witamin D i B12. Dodatkowo awokado, mango i por tworzą danie nie tylko przepyszne, ale zdrowe i dostarczające naszemu organizmowi cenne substancje.

Przygotujcie wcześniej:

  • 400 g filetu z łososia bez skóry
  • 2 awokado
  • 1 duże mango
  • 10 cm pora tylko biała i jasnozielona część
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sezamu
  • garść rukoli

Pod zimną wodą wypłuczcie filet z łososia i dokładnie wysuszcie papierowym ręcznikiem. Pokrójcie go w drobną kosteczkę.
Por i papryczkę chili pokrójcie na drobno posiekajcie.
Mango obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
Awokado obierzcie, pokrójcie w kosteczkę i skropcie sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
Do miski wlejcie sos sojowy i dodajcie pastę wasabi. Ubijcie, by składniki się połączyły. Cały czas mieszając powoli wlewajcie olej sezamowy. Ubijajcie do czasu, aż powstanie gładka emulsja.
Do powstałego sosu dodajcie łososia, por, chili i wszystko dokładnie wymieszajcie.
Teraz wystarczy wszystko poukładać warstwami. Przydadzą się specjalne obręcze, by uformować w nich ładny kształt tatara. Zacznijcie od nałożenia warstwy mango, następnie połóżcie warstwę awokado, a na niej tatar z łososia. Wstawcie do lodówki na pół godziny i podawajcie na talerzu zdejmując delikatnie obręcze. Tuż przed podaniem całość możecie posypać sezamem listkami rukoli. Podawajcie z ćwiartką cytryny albo limonki.