Macie w lodówce por, który został z włoszczyzny i nie za bardzo wiecie, co z nim zrobić? Najczęściej zamieniamy to warzywo w surówkę do obiadu, ale można zrobić z niego coś jeszcze lepszego. Zupa z pora to jeden z najszybszych, najprostszych i najtańszych pomysłów na obiad dla całej rodziny. To danie robi się w mgnieniu oka, ale smak, konsystencja i aromat gotowego dania są jak z dobrej restauracji. Zobaczcie, jak zrobić to krok po kroku i cieszcie się genialnym daniem za grosze. 

Jak zrobić zupę z pora?

Aby przygotować szybką i tanią zupę z pora i ziemniaków, oprócz głównych składników, potrzebujecie tylko trochę wody, masła i śmietanki kremówki. Taki podstawowy zestaw w zupełności wystarczy do wyczarowania całego gara gęstego, kremowego i treściwego dania na kilka dni. Samo przygotowanie to pestka, gdyż musicie tylko pokroić warzywa i przesmażyć je na maśle, a następnie przerzucić do garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną (dla dodatkowego smaku możecie zamienić wodę na bulion warzywny lub mięsny, a wtedy zupa będzie jeszcze smaczniejsza). 

Po tym czasie zostaje już tylko zblendować całość ze śmietanką kremówką na aksamitny krem i ewentualnie doprawić zupę do smaku. Możecie użyć do tego wszelkich ulubionych przypraw, takich jak świeży lub granulowany czosnek, odrobina gałki muszkatołowej (świetnie pasuje do pora) lub szczypta ostrej papryki czy płatków chili.

Krem z pora i ziemniaków - dodatki

Aby prosty krem z pora nasycił was na dłużej i smakował jeszcze ciekawiej, warto podać go z chrupiącym dodatkiem. W tym celu świetnie sprawdzą się uprażone pestki słonecznika lub dyni, groszek ptysiowy lub najzwyklejsze domowe grzanki, które zrobicie równie łatwo, co samą zupę. Wystarczy tylko pokroić kromkę chleba w niewielką kostkę, a następnie podsmażyć takie kawałeczki pieczywa na patelni, aż staną się złociste. Świetnie sprawdzi się do tego czerstwy chleb, który nie nadaje się już do robienia kanapek, ale świetnie sprawdzi się do podsmażenia na patelni.

Na koniec zostaje już tylko przelać krem z pora i ziemniaków do miseczek, posypać rumianymi grzankami i zajadać się ze smakiem. Ten prosty przepis na zupę z grzankami podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @ericlahuerta. Zobaczcie dokładne proporcje wszystkich składników poniżej i koniecznie przetestujcie tę recepturę na szybki i tani obiad.

Tani i prosty krem z pora - przepis

Składniki:

  • 3 pory,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 50 g masła,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • woda,
  • odrobina oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1-2 kromki chleba.

Przygotowanie:

  1. Pora przekrajamy wzdłuż na pół i dokładnie płuczemy, a następnie kroimy w półplasterki. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie rozdrobnionego pora. Całość smażymy na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż por zmięknie i lekko się zarumieni.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dorzucamy do garnuszka z porem i zalewamy całość wodą. Następnie zwiększamy moc palnika i wszystko gotujemy przez około 20 minut.  
  3. Po tym czasie blendujemy warzywa ze śmietanką kremówką i bierzemy się za przygotowanie grzanek. Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Pieczywo podsmażamy przez kilka minut na dużej mocy palnika, ciągle mieszając, aby grzanki się zarumieniły, ale nie przypaliły.
  4. Gotowy krem z pora przelewamy do miseczek, posypujemy chrupiącymi grzankami i opcjonalnie polewamy jeszcze odrobiną oliwy. Dodatkowo można go też posypać ulubionymi ziołami, a wtedy zupa będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej estetyczna na stole.

Źródło: Instagram.com/ericlahuerta/