Por to doskonała baza do każdej surówki warzywnej. Jest idealny dla wszystkich, którzy borykają się ze słabą krzepliwością krwi oraz tych osłabionych po infekcjach czy przeziębieniach. Wystarczy delikatnie oprószyć go solą na kilka minut przed dodaniem do surówki, aby nieco zmiękł. Tradycyjnie podawany jedynie ze śmietaną jest świetnym pomysłem, ale mamy dla was coś znacznie smaczniejszego. Zarówno ci mniejsi, jak i więksi domownicy będą pytać o nią coraz częściej.

Jak zrobić szybką surówkę z pora z idealnym sosem?

Składniki:

  •     1 średni por,
  •     3 średnie marchewki,
  •     1 jabłko,
  •     1-2 łyżki majonezu,
  •     1-2 łyżki jogurtu naturalnego,
  •     szczypta soli,
  •     szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Por należy dokładnie przepłukać, aby pozbyć się drobinek kurzu i piasku.
  2. Posiekany w drobne piórko należy osolić i pozostawić na parę minut.
  3. Po tym czasie odsączcie z wody i przełóżcie do miski.
  4. Marchewki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach.
  5. Jabłko obierzcie ze skórki i pokrójcie w paseczki lub zetrzyjcie.
  6. Sos przygotujcie na bazie jogurtu i majonezu.
  7. Doprawcie solą i pieprzem.
  8. Tak przygotowana surówka może postać w lodówce przez około 2-3 dni.

Porada:

Por nie będzie zbyt gorzki i intensywny w smaku, jeżeli umyte płaty warzywa włożycie na 30 sekund do wrzątku. Następnie zahartujcie w wodzie z kilkoma kostkami lodu. Dzięki temu surówka będzie delikatniejsza z jego udziałem. Dodatkowo część zielona powinna być używana jedynie przy gotowaniu rosołu - odetnijcie ją i zamroźcie, aby później wykorzystać. Biała część będzie delikatniejsza i bardziej aromatyczna jedzona na surowo.