Gołąbki w liściach pora to przepis pochodzący z kuchni tureckiej, ale jest tak pyszny, że z pewnością znajdzie miłośników na całym świecie. Choć wykorzystanie pora może budzić zdziwienie, to farsz w środku jest już bardzo podobny do naszych klasycznych gołąbków z kapusty, gdyż używa się tu mięsa mielonego, ryżu i przypraw. Różnią się one jednak od rodzimej kapuścianej wersji jeszcze jedną rzeczą, a mianowicie techniką zwijania. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak.

Jak zrobić gołąbki w liściach pora?

Aby powstały gołąbki w liściach pora, najpierw warzywo należy rozciąć i podzielić jego zwinięte listki na długie płaty. Następnie nakładamy farsz na początek liścia i zwijamy go na kształt trójkąta, po czym powtarzamy tę czynność jeszcze 3-4 razy, a w ten sposób powstaną urocze i szczelnie trzymające nadzienie trójkąty. Najlepiej widać to na filmie, udostępnionym na Instagramowym profilu @kolaysunumlarim. 

Przepis na gołąbki w liściach pora

Składniki:

  • 5 dużych porów (wykorzystujemy tylko jasną część),
  • 200 g mięsa mielonego,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 pomidor pokrojony w małą kostkę,
  • połówka cytryny,
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/4 szklanki posiekanej mięty,
  • 2 łyżki koncentratu z granatów,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu.
  • 1 łyżka tureckiej mieszanki przypraw baharat (zamiast niej możecie użyć po szczypcie cynamonu, imbiru, kolendry, goździków pieprzu, ziela angielskiego i gałki muszkatołowej). 

na sos:

  • 0,5 l wody,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/3 szklanki syropu daktylowego,
  • połówka cytryny.

Przygotowanie:

Pory dokładnie oczyszczamy, a następnie nacinamy je wzdłuż i dzielimy na pojedyncze listki. W misce mieszamy mięso mielone z ryżem i dodajemy drobno posiekanego pomidora oraz zioła. Wlewamy też oliwę, wciskamy sok z połowy cytryny i sypiemy wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, a następnie nakładamy po 1 łyżce na początek każdego listka pora i zawijamy do krawędzi, tworząc kształt trójkąta. Następnie powtarzamy taką technikę zawijania jeszcze kilka razy, aż do końca listka.

Tak przygotowane trójkąciki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem na bazie wody, oliwy, soku z cytryny i syropu z daktyli. Wszystko przykrywamy mokrym papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po około 1,5 godziny zdejmujemy pokrywkę i jeśli cały płyn odparuje, dolewamy jeszcze pół szklanki wody. Pieczemy gołąbki z pora jeszcze przez 15 minut bez przykrycia, aby się zarumieniły i gotowe. 
 

Źródło: Instagram.com/kolaysunumlarim/