Przepis na gołąbki składa się co prawda tylko z kilku niedrogich składników, jednak samo przygotowanie zajmuje trochę czasu. Parzenie kapusty, a potem zawijanie każdego listka z mięso-ryżowym farszem potrafi trwać w nieskończoność, ale Tomasz Strzelczyk przychodzi w genialnym patentem na ułatwienie całego procesu. Zobaczcie, jak zrobić gołąbki inaczej, a w takiej formie będziecie chcieli zajadać je co drugi dzień. 

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

Jeśli nie macie zapału, aby zawijać wielki stos gołąbków dla całej rodziny, uratuje was sprytny przepis Tomasza Strzelczyka. Ulubiony kucharz internautów pokazał na swoim kalane, jak zrobić gołąbki bez zawijania, a dokładniej tort gołąbkowy, czyli przekładaną zapiekankę z liści kapusty i mięsnego farszu. Jak sam mówi w wideo, jest to poniekąd lazania z kapusty i jest to bardzo trafne porównanie, gdyż po zapieczeniu dania warstwy pięknie się prezentują, a całość można łatwo pokroić w kawałki. Zobaczcie, jak zrobić to cudo i koniecznie przetestujcie tort gołąbkowy, bo takie danie z pewnością zrobi furorę na stole i zniknie znacznie szybciej, niż klasyczne gołąbki.

Przepis na tort gołąbkowy Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej,
  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • 250 g ugotowanego ryżu,
  • 2 jajka,
  • 1 garść płatków owsianych + trochę mleka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 garść ugotowanych suszonych grzybów,
  • 150 g pomidorów w puszce,
  • po 1 łyżce soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Z kapusty włoskiej oddzielamy liście i wrzucamy je go garnka z wrzątkiem na około 1 minutę. Następnie wyjmujemy je i studzimy. Płatki owsiane moczymy w mleku, aby zmiękły.

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Najpierw podsmażamy cebulkę, a gdy się zeszkli, dorzucamy czosnek i smażymy wszystko jeszcze minutę. 

Ugotowany ryż i mięso mielone mieszamy w dużej misce, a następnie dorzucamy podsmażoną cebulkę z czosnkiem, płatki owsiane namoczone w mleku i ugotowane wcześniej grzyby. Wbijamy też jajka i dodajemy pomidory z puszki. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.

Okrągłe naczynie żaroodporne lub niewielką tortownicę wykładamy liśćmi kapusty, a następnie rozsmarowujemy na nim trochę mięsnej masy. Następnie układamy kolejne liście kapusty naprzemiennie z mięsem, tak aby listki zachodziły też na brzegi formy. Ostatnią warstwą powinny być liście kapusty. Tak przygotowany tort gołąbkowy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.