Błyskawiczne ciasta z dodatkiem owoców to desery, które chyba lubimy najbardziej. Mało pracy, a wiele przyjemności z jedzenia, to ich największy atut. Można je zrobić z dodatkiem śliwek, truskawek, wiśni, jabłek, gruszek, porzeczek czy borówek. Te ostatnie świetnie pasują do puszystego ciasta bez mąki na bazie budyniu. Brzmi ciekawie? Wilgotne, bardzo aromatyczne, a co najważniejsze, mniej kaloryczne niż klasyczne wypieki. Koniecznie sprawdźcie tę wersję, która zaskoczyła nas miękkością i niezwykłą lekkością. Poniżej znajdziecie poradę oraz sprawdzony przepis na budyniowe ciasto bez mąki z owocami.
Jak można zastąpić mąkę w deserach i ciastach?
Nie tylko osoby na diecie szukają alternatywy dla klasycznej mąki pszennej. Niektórzy szukają niebanalnej odmiany, która pozwoli poczuć jeszcze więcej smaku, aromatu, polepszyć konsystencję czy też urozmaicić menu. Jeżeli nie macie pomysłu, czym zastąpić brakującą mąkę, spójrzcie poniżej na odpowiednie zamienniki:
- mąka owsiana - sprawdzi się jako dodatek do ciast kruchych oraz jogurtowych,
- mąka z tapioki - to ciekawy dodatek do deserów na zimno - dodaje gęstej i zwartej konsystencji w połączeniu z mleczkiem kokosowym,
- mąka migdałowa - świetnie sprawdza się w kruszonkach do ciasta, nadaje wyjątkowy aromat i podkreśla jej maślany smak,
- mąka kokosowa - to doskonały dodatek do ciast z użyciem kokosa, mango, ananasa czy rodzynek,
- mąka ryżowa - klasyczne mochi, które obecnie jest w modzie, zrobicie dosłownie z kilku składników.
Przepis na budyniowe ciasto z owocami
W tym banalnie prostym, a jednocześnie przepysznym cieście mąkę zastąpiliśmy dużo lepszym składnikiem, jakim jest kasza manna. Poprawia ona nie tylko smak deseru, ale dodatkowo wpływa na konsystencje i wilgotność wypieku. Przy okazji warto wiedzieć, że kasza manna jest lekkostrawna, dzięki czemu nie powoduje zalegania pokarmu oraz nie obciąża przewodu pokarmowego. Jest też sycąca, dzięki wysokiej wartości energetycznej (ok. 350 kcal/100 g). Już mały kawałek takiego ciasta dostarczy wam dużą dawkę energii na długi czas. Co ciekawe kasza manna ma niską zawartość błonnika pokarmowego, 2,5 g błonnika/100 g suchego produktu. Jest za to bogata w żelazo. Już 1 porcja zawiera około 10% dobowego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek.
Wybierzcie blaszkę keksówkę lub okrągłą o średnicy 20 cm. Dodatkowo przyda wam się mikser i miska, jeżeli chcecie przyspieszyć przygotowania.
Składniki:
- 200 g kaszy manny
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 3,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe
- 2 jajka M/L
- 200 g świeżych jagód, borówek lub innych ulubionych owoców
Przygotowanie:
Do miski wsypcie kaszę mannę. Dodajcie budynie waniliowe, uprzednio ugotowane na mleku (około 1,5 szklanki mleka).
Wlejcie śmietankę kremówkę i wymieszajcie dokładnie. Możecie zrobić to także mikserem. Wbijcie jajka i delikatnie wmieszajcie w całość.
Na koniec, gdy masa jest dobrze wymieszana, dosypcie umyte wcześniej jagody lub borówki. Następnie wyłóżcie keksówkę papierem do pieczenia i wlejcie ciasto do środka.
Pieczcie przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawajcie jeszcze ciepłe z kleksem śmietany lub dodatkową porcją owoców.
Do czego można wykorzystać budyń?
To ciasto to nie jedyny pomysł, na wykorzystanie budyniu. Pomysłów jest cała masa, a my podajemy kilka przepisów:
- owsianka budyniowa
- jabłecznik z budyniem
- bułeczki drożdżowe z budyniem
- babka budyniowa
- rogaliki z budyniem
- biszkopt budyniowy
- kluseczki na budyniu

















