Co roku wybieracie się na grzybobranie, a potem dokładnie czyścicie swoje znaleziska i marynujecie je w octowej zalewie? Jeśli tym razem też planujecie takie domowe przetwory, to koniecznie nagotujcie więcej słodko-kwaśnej marynaty, bo przyda się ona również do czegoś innego. Wystarczy sięgnąć po pewne popularne owoce, które są teraz najpyszniejsze i najtańsze, a wyjdzie z tego prawdziwy hit.
Octowa zalewa do grzybków i nie tylko
Choć tego typu marynata najbardziej kojarzy nam się z przepisem na grzybki w occie, to okazuje się, że dokładnie tę samą marynatę można wykorzystać nie tylko do warzyw, ale i owoców. Choć początkowo połączenie owoców z kwaśnym płynem może wydawać się dziwne, to przecież wszyscy doskonale znamy takie przysmaki jak śliwki w occie, czy gruszki w occie, ale to wciąż nie wszystkie słodkie skarby natury, które możemy zamarynować w ten sposób. Nie każdy wie, że do tego typu słoików genialnie sprawdzają się też brzoskwinie.
Te słodkie i soczyste owoce kosztują teraz grosze, więc zdecydowanie warto zamarynować je, aby móc przechować ich doskonały smak na całą zimę. Tak przygotowane brzoskwinie w occie świetnie sprawdzą się do mięs czy jako dodatek do sałatek i surówek. Można je też podawać do kanapek, a nawet jako samodzielną przekąskę na jeden kęs. Sam przepis na brzoskwinie w occie jest banalnie prosty, więc kiedy macie już gotową podstawową zalewę, to reszta pracy pójdzie już jak po maśle.
Brzoskwinie w occie - przepis
Składniki:
- 3 kg świeżych brzoskwiń,
- 6 szklanek wody,
- 2 szklanki octu,
- 2 szklanki cukru,
- opcjonalnie: kilka suszonych goździków.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przyszykowania brzoskwiń, a więc dokładnie je myjemy i obieramy ze skórki. Najłatwiej zrobić to nacinając je od spodu na kształt krzyżyka, a potem wkładając na chwilę do garnka z wrzątkiem, po czym przerzucając do zimnej wody. W ten sposób skórka sama zejdzie całymi płatami, a całość zajmie dosłownie chwilę.
- Gdy mamy już gotowe brzoskwinie bez skórki, przekrajamy je na pół, wyciągamy pestki i zostawiamy w takiej formie lub kroimy w mniejsze kawałki, które łatwiej będzie nam upchnąć ciasno w słoikach.
- Teraz bierzemy się za zalewę, czyli gotujemy w dużym garnku wodę, ocet i cukier. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika i wrzucamy do marynaty nasze owoce.
- Brzoskwinie w occie gotujemy przez około 30 minut, a następnie ostrożnie wyciągamy je z garnka i przekładamy do czystych, wyparzonych słoików. Gdy naczynia będą już pełne, wlewamy do nich gorącą zalewę i mocno zakręcamy wieczka.
- Tak przygotowane brzoskwinie w occie ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do momentu aż całkowicie wystygną. Zimne słoiki umieszczamy w dużym garnku, wyłożonym czystą ściereczką i zalewamy całość wodą, tak aby sięgała do 2/3 wysokości słojów. W ten sposób pasteryzujemy brzoskwinie przez około 15 minut.
- Pp pasteryzacji, brzoskwinie w occie znów odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a dopiero potem przekładamy do docelowego miejsca, czyli spiżarni lub piwnicy.
Jak zrobić brzoskwinie do słoików na zimę? Inne pomysły
Jeśli brzoskwinie w occie was nie przekonują, to możecie wykorzystać sezon na te owoce lata na kilka innych sposobów. W książkach kucharskich i sieci znajdziecie całe mnóstwo przepisów na przetwory z brzoskwiń, a najciekawsze z nich to:
- konfitura brzoskwiniowa,
- brzoskwinie w syropie,
- nalewka brzoskwiniowa,
- dżem z brzoskwiń,
- kompot brzoskwiniowy,
- galaretka z brzoskwiniami,
- sos brzoskwiniowy do mięs.

















