Brzoskwinie to prawdziwy skarb lata i to nie tylko ze względów smakowych, ale i odżywczych. Te popularne owoce warto więc zajadać przez cały sezon w różnych formach, zarówno jako przekąskę na surowo, jak i dodatek do wszelkiego rodzaju pieczonych deserów. Mało kto jednak wie, że niektórzy najpierw moczą brzoskwinie, aby pozbyć się pewnego popularnego problemu. Dlaczego warto to robić i jaki efekt uzyskamy? Zobaczcie, a być może ten prosty patent pozwoli wam pokochać te owoce jeszcze bardziej.

Brzoskwinie - właściwości

Zanim jednak przejdziemy do prostego triku z moczeniem tych owoców, zacznijmy od tego, dlaczego warto jeść brzoskwinie. Te owoce właśnie teraz są najpyszniejsze i najtańsze, a do tego mają w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Nie każdy wie, że w brzoskwiniach znajdują się między innymi witaminy C, A, E, K i B3, a do tego minerały, takie jak magnez, potas, fosfor i cynk. Oprócz tego te soczyste, słodkie skarby lata mają dużą ilość błonnika oraz kwas foliowy i roślinne fitosterole, a wszystko to razem sprawia, że przynoszą długą listę korzyści dla zdrowia i urody. Na co dobre są brzoskwinie?

  • wzmacniają odporność,
  • oczyszczają organizm z toksyn,
  • wzmacniają włosy i paznokcie,
  • poprawiają stan i koloryt skóry,
  • działają moczopędnie,
  • pomagają na zaparcia.

Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki?

Część osób zastanawia się, czy brzoskwinie można jeść ze skórką, dlatego raz na zawsze rozwiejmy wszystkie wątpliwości. Otóż charakterystyczna "zamszowa" skórka jest jak najbardziej jadalna, a do tego lekkostrawna i wartościowa, dlatego bez obaw można ją spożywać. Oczywiście wcześniej trzeba ją dokładnie umyć, bo mogą się na niej znajdować resztki pestycydów, którymi często pryska się owoce.

Są jednak tacy, którzy po prostu jej nie lubią i psuje im ona smak soczystego miąższu, dlatego warto wiedzieć, jak łatwo i szybko można się jej pozbyć. Nie musicie skrobać brzoskwiń nożykiem czy stosować obieraczki, bo jest na to znacznie sprytniejszy sposób.

Jak najłatwiej obrać brzoskwinie ze skórki?

Okazuje się, że obieranie brzoskwiń może być błyskawiczne i banalnie proste, a pomoże nam w tym zwykły wrzątek. Wystarczy tylko naciąć brzoskwinie od spodu nożem, tworząc niewielki krzyżyk, a potem zalać je wrzącą wodą i moczyć tak przez kilka chwil. Potem wyciągamy owoce z gorącego płynu i od razu wrzucamy do zimnej wody (najlepiej z kilkoma kostkami lodu), a skórka sama odejdzie za jednym pociągnięciem. W ten prosty sposób w parę minut pozbędziecie się skórki z całego kilograma owoców i będziecie mogli cieszyć się samym słodkim, soczystym miąższem bez "puchatej" warstwy z włoskami.

Co zrobić z brzoskwiń?

Gdy macie już przygotowane brzoskwinie, możecie chrupać je na surowo lub dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek, surówek, jogurtu bądź owsianki. To jednak tylko początek wszystkich pomysłów na wykorzystanie tych sezonowych owoców. Warto je też dodawać do wypieków i deserów na zimno, takich jak ciasto brzoskwiniowe czy sernik na zimno z brzoskwiniami

Oprócz tego taki produkt to wdzięczna baza do przetworów, takich jak dżem z brzoskwiń, czy słodziutkie domowe brzoskwinie w syropie o znacznie lepszym składzie, niż te sprzedawane w puszkach. Nie każdy też wie, że te owoce pysznie smakują na ciepło. Koniecznie spróbujcie więc takich przysmaków jak pieczone brzoskwinie z dodatkiem lodów, czy grillowane brzoskwinie z serem kozim i prażonymi orzechami