Serek wiejski to bardzo popularny składnik, który często kupujemy w sklepach i chętnie zjadamy na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę w ciągu dnia. Taki wygodny kubeczek często też zabieramy ze sobą jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Ostatnio jednak stał się on popularniejszy niż kiedykolwiek i kolejne przepisy z serka wiejskiego pojawiają się jak grzyby po deszczu. Zobaczcie jeden z największych hitów i koniecznie spróbujcie przygotować go we własnych kuchniach. Majonez z serka wiejskiego szybko zastąpi wam klasyczny sklepowy sos w słoiczku.

Co zrobić z serka wiejskiego?

Zanim jednak przejdziemy do majonezu, zacznijmy od tego, do czego wykorzystać serek wiejski. Przez całe lata jedliśmy go po prostu z dodatkiem owoców lub warzyw, a teraz w sieci istnieją dziesiątki przeróżnych przepisów z tym składnikiem w roli głównej. Prawie wszyscy znają już kultowy wrap z serka wiejskiego, ale z tego popularnego produktu w kubeczku można też zrobić pastę kanapkową, racuchy, placki, kluski, pizzę, bułki, pączki, a nawet lody.

Każda z tych receptur jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, ale to wciąż nie wszystkie atuty "serkowych" przepisów. Każdy z tych przysmaków ma też bowiem świetne wartości odżywcze, gdyż dodatek granulowanego nabiału mocno podbija zawartość białka w każdym daniu. Dodatkowo taki granulowany serek sam w sobie ma niewiele tłuszczu, a można go jeszcze dostać w wersji "light", która będzie jeszcze bardziej niskotłuszczowa.

Próbujcie więc przeróżnych opcji, choć na pierwszy ogień warto przetestować domowy majonez z serka wiejskiego, bo prawdopodobnie to właśnie on stanie się waszym numerem jeden. Zobaczcie, jak go zrobić.

Jak zrobić majonez z serka wiejskiego?

Przepis na majonez z serka wiejskiego to bułka z masłem. Wystarczy bowiem tylko zblendować serek wiejski z jajkiem na twardo, musztardą i odrobiną octu lub soku z cytryny. Do tego jeszcze tylko ulubione przyprawy i gotowe. Oczywiście możecie dodać jedynie sól i pieprz do smaku, ale pysznym urozmaiceniem delikatnego majonezu będzie też nuta czosnku, chili czy curry. Świetną opcją "ekstra" są także zioła. Można tu użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego koperku, a także szczypiorku, natki pietruszki czy bazylii - w postaci listków wprost z doniczki lub szczypty wysuszonej przyprawy.

Jedyne, co musicie mieć pod ręką, to dobry blender, który pozwoli szybko i sprawnie zmiksować granulki serka i kawałki gotowanych jajek na idealnie gładki i kremowy sos. Poza tym trzeba już tylko pilnować proporcji każdego ze składników, aby majonez z serka wiejskiego nie był ani zbyt rzadki, ani za gęsty. Zobaczcie przepis poniżej i przygotujcie idealny domowy sos, który będzie miał nie tylko znacznie mniej kalorii i tłuszczu, ale i mnóstwo cennego białka. 

ZPrzepis na majonez z serka wiejskiego

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub kilka kropli octu,
  • sól i pieprz do smaku. 

Przygotowanie:

Jajko na twardo obieramy i kroimy na ćwiartki. Serek wiejski (razem ze śmietanką) przerzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy pokrojone jajko, ulubioną musztardę i sok z cytryny lub ocet. Wszystko to doprawiamy solą i pieprzem i porządnie blendujemy na gładki i kremowy sos. Gotowy majonez z serka wiejskiego przekładamy do słoiczka i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 30 minut, a najlepiej nawet kilka godzin przed podaniem. 

Majonez z serka wiejskiego - wartości odżywcze

  • Energia: 346 kcal
  • Białko: 31.4 g
  • Tłuszcz: 19.4 g
  • Węglowodany całkowite: 9.3 g
  • Błonnik: 0.4 g
  • Węglowodany netto: 8.9 g


Mikroskładniki:

  • Wapń: 180 mg
  • Fosfor: 260 mg
  • Potas: 240 mg
  • Magnez: 22 mg
  • Witamina A: 400 IU